Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fal

A fal az épület függőlegesen felépített teherhordó szerkezete, mely az épület vázát alkotja, ez határolja el az épület belső területét a külvilágtól. További típusa a térelválasztó fal, melynek célja az épületen belüli helyiségek egymástól való elválasztása.

Alapanyag tekintetében lehet beton, tégla, , fa. A méret szerinti kialakítás attól függ, hogy mekkora terhet kell elbírnia, hogyan kerülnek elhelyezésre a nyílászárók, valamint milyen egyéb célt kell szolgálnia. Ebből adódóan nyilvánvalóan a belső térelválasztás funkciója jóval keskenyebb mérettel is kivitelezhető.

Kialakítás szempontjából a fal lehet helyszínen összerakott, amelyet kőműves épít fel, ám ezen túl készülhet öntött betonozással, illetve üzemben előre gyártott elemek alapján, továbbá készházak esetén teljes késztermékként szállítják a helyszínre.

A fal funkciói

A fal funkciója igen sokrétű egy épület tekintetében. Ez határozza meg az épület vázszerkezetét, az épület tartósságát, a teherbírását. Ezenkívül azonban fontos feladata, hogy kívülről áthatolhatatlan legyen, tehát elválassza a külső területet az épület belsejétől. Az sem utolsó szempont, hogy mekkora lesz a fal hőátbocsátási képessége, mennyire lesz képes megtartani az épületen belül lévő hőmérsékletet, ennek érdekében különböző szigetelő módszereket használnak kiegészítésként.

Az épület belsejében elhelyezett térelválasztó fal elsődleges feladata, mint ahogy a neve is mutatja, a különböző területek fizikai elhatárolása egymástól. A fal dekorációs kiegészítése a festő feladata, ez meghatározza az épület esztétikai értékét.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.