Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épületvédelem, riasztás

A megépült családi házunkat a kertben tartott kisebb, nagyobb kutyán kívül szerencsés felszerelni egyéb épületvédelmi megoldásokkal is. A kutya ugyanis egyre inkább áldozat, mint hatékony védekezés egy eltervezett betörés esetén.

A hatékony épületvédelem már a tervezés fázisában elkezdődik. Először is ne építsünk magas, teljesen zárt kerítést. Ez jó addig, amíg valaki be nem mászik rajta, mert utána már esélyünk nincs arra, hogy az utcáról esetleg valaki észre veszi a betörőt. Azt nyugodtan feltételezhetjük, hogy a betörő aki a szimpla rongáláson kívül akar valamit, a telkünkre be fog jutni. Ezután a házunkon fog keresni olyan pontot, ahol bejuthat az épületbe. Jellemzően ezek az ajtók/ablakok. Falbontásos módszerrel ritkán találkozunk, kivéve ha Ytongból építkeztünk és a betörőnél van egy láncfűrész, mert akkor ajtót vág a házunkra olyan helyen, ahol eddig nem volt. A védekezést ott kezdhetjük, hogy a nyílászárókat zárva tartjuk legalább akkor, amikor nem vagyunk otthon. Aki be akar hozzánk törni az be is fog, kérdés mennyi ideig tart ez neki. Ha túl soká, akkor lehet meggondolja magát. Tehát egyetlen célunk lehet a passzív biztonsági rendszerekkel, hogy minél inkább időigényessé tegyük a bejutást a házunkba.

A bejárati ajtók pl. lehetnek erősítettek, betörésnek jobban ellenállóak. A zár különösen fontos, mivel a leggyakoribb betörési forma a zár megfúrása, savazása, kihúzása. Ezek ellen már van kellően védett zárbetét, zárvédő pajzzsal. A filmekben látott megoldás is létezik, amikor valamilyen eszközzel, pl.: hajtűvel nyitják a zárat. Ugyan nem hajtűvel működik ez, hanem ennél összetettebb kellékekkel, de működik. Ez egy profi megoldás, finomnyitásnak hívják egyes zárbetétek ez ellen is védenek... egy darabig. De legalább a bejutás idejét meghosszabbítják.

Az ablakok védelme

A nagyobb üvegfelületeket, ahol egy ember bejuthat (van olyan eset is, hogy gyereket vittek betörni és a fürdőszoba ablakon ment be a lakásba...) fóliázzuk le biztonsági fóliával, hogy ne lehessen könnyen betörni ezeket. Az ablakoknak erősített vasalata legyen, hogy nehezebben lehessen feszítővassal leemelni őket. Ha szimpatikus akkor rácsokat is felszerelhetünk, sokan azonban nem szeretnek börtönben élni, így ez elmarad.

Amennyiben minden el van látva betörésvédelemmel ajánlatos vészfunkciós zárat felszerelni, ami azt tudja, hogy hiába zárja be belülről valaki és hagyja benne a kulcsot, a zárhoz tartozó másik kulccsal az ajtó kinyitható. Fontos lehet ez akkor ha idős személy lakik a házban, magára zárja az ajtót és pl. rosszul lesz és sürgősen be kell jutni hozzá.

Ha a bejutás módját kellően nehézzé tettük akkor tegyünk arról is, hogy tudomást szerezzünk arról ha valaki be akar törni hozzánk. Így időben cselekedhetünk és kis szerencsével megússzuk az egész kalandot némi rongálási kárral. Telepítsünk riasztórendszert valamilyen távfelügyeleti megoldással. Ez lehet rendőrségre vagy valamilyen vagyonvédelmi céghez bekötve, de az is elég ha kapunk egy SMSt, hogy a riasztó rendszer bekapcsolt. Általában egy éjjelátó kamerás rendszer kiegészítve nyitás és mozgás érzékelőkkel bőven elég.

Az épületvédelem költsége

Alapszabálynak felfoghatjuk azt, hogy a védeni kívánt érték 10%-át költsük el biztonság technikára ás csak minősített szerkezeteket, készülékeket vásároljunk. És kössünk biztosítást :). A vagyonvédelem egyik kevésbé ismert eleme az, hogy az építkezés során is védeni kell a lerakott anyagokat, berendezéseket. Erre is gondoljunk és ne akkor jusson eszünkbe, amikor már elvitték az építőanyagot vagy a Hilti fúrót.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.