Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épületlakatos

Az épületlakatos gyártja és építi be az épületeknél a fém, leggyakrabban vas alapanyagú szerkezeteket, melyek lehetnek funkcionális, illetve díszítő elemek.

Leggyakoribb fémszerkezeti munkálatok a különböző kovácsoltvas szerkezetek, lépcsőszerkezetek, korlátok, garázsajtók, kerítések, úszó tolókapuk, szellőző berendezések, ajtórácsok, ablakrácsok, egyéb biztonsági rácsok, vas nyílászárók, esővédő előtetők, aknafedő lapok, összefolyórácsok, járórácsok, tűzlépcsők, kovácsoltvas térelválasztók, kerti kiegészítők. Speciális épületek esetén az épületlakatos végzi el a vázszerkezetek elkészítését, illetve kész vázszerkezetek beépítését, szerelését. Egyéb acél tartószerkezetek, illetve acél tetőszerkezetek kialakítása, szerelése is ebbe a kategóriába tartozik.

Munkájához többnyire laposvasat, szögacélt, zárszelvényt, rúd-, cső- és gömbvasat használ. Egyes esetekben I, U acélszelvényeket, melyeket vágással, hegesztéssel vagy csavarozással kapcsol egymáshoz a beépítés során.

Az épületlakatos feladatai

Az épületlakatos feladatai közé tartozik a felhasználandó anyagok minőség- és méretellenőrzése, és csak ezután kezdi meg a munkadarabok alakítását kézi vagy kisgépes eljárással. Ezután a megmunkált épületlakatos anyagrészeket összeállítja, majd előkészíti a helyszínt a beépítésre.

A speciális szerkezeti egységek elkészítése előtt az épületlakatos feladata a szerelési tervek elkészítése, valamint meghatározza és előkészíti a feladathoz szükséges anyagmennyiséget.

Speciális esetekben az épületlakatos feladata az elkészített fémszerkezet bevonatának elkészítése is, aminek elsődleges célja a korrózió elleni védelem.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Energetikai pályázatok felfüggesztése

  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Program négy pályázatát. Ezek között egy pályázat a megújuló energia témakörben, másik három, az energiahatékonyság körében kínált támogatásokat, összesen mintegy 50,5 milliárd Forint értékben.