Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Épületgépészet

Épületgépészet

Az épületgépészet az épület használói számára biztosítja a szükséges komfortot. Kiterjed a vízellátásra, a csatornázásra, a gázellátásra, a fűtés- és hűtéstechnikára, légtechnikára. A felsoroltak biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, a levegő minőségét, a vízellátást és a szennyvíz elvezetését. Tehát az épületgépészet területéhez tartozik az épületen belüli csőhálózat kiépítése, valamint ezek szerelvényeinek és a kapcsolódó berendezéseknek beépítése és karbantartása.

A villanyszerelés és az elektromos rendszerek beépítése is az épületgépészet témakörébe tartozik, ám hazánkban ez egy teljesen elkülönült szakterület, ezért ritkán sorolják ide. A villanyszerelés igen kiterjedt terület, idetartoznak az elektromos vezetékek és mérőórák, antennák, világítási rendszerek, különböző riasztórendszerek, a távközlési, számítógépes és kábeltelevíziós vezetékhálózat kiépítése, valamint az elektromos felszerelések beépítése.

Az épületgépészet fő feladata

Az épületgépészet egyik alapvető feladata a fűtésrendszer kialakítása, mely lehet radiátoros, padló- vagy falfűtés. Energiaforrásuk szintén különböző lehet. Ennek megtervezése és kiépítése biztosítja a megfelelő hőmérsékletet az épület használóinak számára. Az épületgépészet területéhez tartozik az alternatív fűtési és melegvíz-előállítási rendszerek – mint például a hőszivattyú, napkollektor – kiépítése.

Az épületgépészet egyéb feladatai 

Magánház esetén kevésbé gyakori igény, ami szintén az épületgépészet feladatai közé tartozik, a felvonó, mozgólépcső és -járda, az automata ajtó, a központi porszívó, hő-, hang-, rezgésszigetelés.

Néhány szó a légtechnikáról, mely fontos része az épületgépészet területének. Légtechnika révén kerül megoldásra a zárt helyiségek légellátása, ezenkívül a szagok elszívása, a légszennyezés megszüntetése, illetve a koncentráció csökkentése, továbbá a szellőzés megoldása.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.