Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Intelligens épületelektronika

Intelligens épületnek hívjuk azt a megoldást, amikor az épület külső beavatkozás nélkül látja el a feladatait. Ilyen témában készült amúgy néhány horror film is, de azért ennyire intelligens épületek még nincsenek, hogy elpusztítsák a bennük lakókat.

Az intelligens épületelektronika funkciói

Az intelligens épület több funkciós is megold minimális emberi beavatkozással. Talán legismertebb az, mikor a fűtési rendszert szabályozza. A családi házban nem az a lényeg igazából, hogy hány fokra fűtjük fel, hanem hogy a hőérzetünk milyen. A hőérzetet a levegő minősége és a hőmérséklete egyaránt meghatározza. A hűtés/fűtéstechnikai eszközök intelligens vezérlésével minden évszakban és minden napszakban biztosítani lehet a megfelelő hőérzetet külső (emberi) beavatkozás nélkül.

A levegő minőségét a szellőztető rendszer biztosítja, ez szintén megoldható intelligens vezérléssel. Akár egyes órákra is lebontható az, hogy mikor milyen hőmérsékletet szeretnénk biztosítani a lakásunkban. Ez amúgy praktikus is, hiszen minek maximális teljesítménnyel fűteni amikor nem vagyunk otthon, de az sem szerencsés, hogy akkor kezdjük el felfűteni a lakást amikor hazaérünk. Jobb az, ha beprogramozzuk, hogy mikor mit csináljon a fűtési és a szellőztető rendszerünk.

Amennyiben megújuló energia forrásokat használunk a villamos ellátásra, vagy ilyeneket is, akkor az automatizálásnak kiemelt szerepe van. Hiszen a megtermelt energiát általában nem egyszerre használjuk fel, hanem tároljuk is. Elég pl. a napelemes áramtermelésre gondolni, ami nappal tökéletes még többletet is termelhet, éjszaka viszont nem működik, ekkor a tároló akkumulátorokat lehet használni.

A világítótestek be/ki kapcsolását is vezérelhetjük gépi úton, kicsit a vagyonvédelemhez is tartozik ha akkor is fel/le kapcsolja az intelligens épület elektronika a lámpákat, amikor nem vagyunk otthon. Manapság a meglevő audió/videó eszközeinket is összeköthetjük és a lakás bármelyik helyiségből vezérelhetjük ezeket.

Egy intelligens épület vezérlése is igen látványos lehet, hiszen kaphatóak ma már a falba épített érintőképernyővel kombinált megoldások. Ezen megjelenik a ház alaprajza és gyakorlatilag bármelyik helyiség elektromos berendezéseit tudjuk vezérelni róla. Elektromos berendezés lehet pl. egy önműködő redőny is a hagyományos berendezéseken kívül.

Az intelligens épületben a házban található összes elektromos készülék össze van kapcsolva és egy központi vezérléssel van ellátva, mindezt azért, hogy a mi kényelmi szintünket és az energia hatékonyságot növelje. Az egyes készülékeket önmagukban használva csak arra jók, amire tervezték őket, összevezérelve viszont többletszolgáltatás nyújtanak.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.