Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épületbontó

Az épületbontó feladata a régi, illetve valamilyen oknál fogva bontásra ítélt épületek szakszerű elbontása, ami technikailag több módon történhet.

Az épületbontást általában nem egyetlen szakember, hanem erre szakosodott csapat végzi, akik megfelelő sorrendben végzik az ezzel kapcsolatos munkálatokat. Ezek a munkálatok különleges felszerelést és felkészültséget igényelnek.

Az épületbontó feladatai

Átlagos családi házak esetében az épületbontó elsődlegesen a bontási engedélyeket szerzi be, majd ezután eltávolítja a közműveket, melyek szintén engedélykötelesek. Ezután elsődlegesen a tetőszerkezet kerül elbontásra, ennek egy része újra felhasználható másik épület építése során. Amikor a tetőszerkezetet eltávolították, akkor a födém bontása a következő lépés, majd el kell távolítani a nyílászárókat. Az épületbontó leglátványosabb feladata ezután következik, ez a falak összeborítása. Ezután el kell távolítani az alapokat. A bontás utolsó fázisa a tereprendezés, melyet leggyakrabban szintén az épületbontó végez el.

Nagyon nagy épületkomplexumok esetén az épületbontó robbantásos technikával is bonthatja az építményt. Ez olykor gazdaságosabb és biztonságosabb módja az épületbontásnak, valamint sokkal gyorsabb is. Az ilyen típusú bontáshoz erre a tevékenységre specializálódott, szakmailag felkészült épületbontó szükséges.

Vannak speciális, acélváz szerkezetű, illetve vasbeton szerkezetű építmények, melyek bontása lángvágással, törőzéssel, valamint roppantással történik. Az ilyen típusú bontáshoz szintén megfelelő gépek és szakmailag felkészült épületbontó munkatársak szükségesek.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.