Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épület üzemeltetés

Az épület üzemeltetés egy családi ház léptékében is három részre osztható. Műszaki, gazdasági és infrastrukturális. A műszaki paraméterek terén már a tervezési fázisban megmondható, hogy az adott épület mennyire fog takarékosan és problémamentesen üzemelni. Ezért inkább költsünk el +5%-ot a műszaki tartalomra, hogy a ház élettartama alatt ennek többszörösét megspóroljuk.

A ház birtokba vétele után folyamatos, tervszerű és megelőző karbantartási munkákat kell végezzünk ahhoz, hogy évek múlva ne egy nagy épület felújításra legyen szükségünk, amire mellesleg pont akkor pénzünk se lesz. A műszaki berendezések karbantartásán kívül az épület állagmegóvásán is dolgoznunk kell és a kis hibákat is javítani, mert van egy elmélet, hogy ahol egy kis hiba megjelenik, és nem korrigálják ott szépen sorban egyre több hiba fog megjelenni.

Mivel minden pénzbe kerül, ezért a családi ház építésének a költségvetése sem végződhet ott, hogy beköltöztünk. Az épület üzemeltetés költségeit is ki kell termeljük, félre kell tegyük. Erre akár külön lakáskasszát is nyithatunk, ahol 4 évente áll majd a rendelkezésünkre nagyobb összeg. A kiadásainkról a számlákat, átadott bizonylatokat, igazolásokat őrizzük meg, hogy később a garanciát az elvégzett munkákra érvényesíteni tudjuk. A számla nélkül végzett munka magában hordozza azt a veszélyt, hogy a hibás teljesítés miatt nem fogjuk tudni érvényesíteni az igényeinket.

Az infrastruktúrához hozzá tartozik egy családi ház esetében a takarítás, a kertgondozás, az őrzés-védelem és a tűzbiztonság garantálása. Ezeknek megoldása egyénfüggő a cikk írójának kimondottan herótja van attól, hogy a hétvégék a takarításról szólnak ezért alkalmaz rá egy szimpatikus, idős hölgyet. Aki hasonló cipőben járna és a felesége nehezen lenne meggyőzhető, az vázolja neki a következő programot: pénteken munkaidőben megérkezik a takarító néni, aki 30 éves rutinjával a még meg sem született koszokat is eltávolítja, kivasal, ruhát hajtogat, majd távozik. A hétvégén ébredés tetszőleges időben majd irány az élményfürdő, amit egy jó ebéd követ egy étteremben kora délután. Ezután süti, kávé, séta, egymással foglalkozás. Majd hazatérés a tiszta lakásba. Aki erre nemet mond, ott megfontolandó egy válóper beadása. A bíró meg fogja érteni.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.