Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épület üzemeltetés

Az épület üzemeltetés a mindennapok unalmával zajlik amennyiben átgondoltan építkeztünk és magas adrenalin szintet eredményez, ha nem. Mivel extrém épületfenntartás, mint sport még nem létezik, ezért inkább gondoljuk át előre, hogy mire is lesz pénzünk és mihez is lesz kedvünk.

Az egyik legizgalmasabb stresszforrás ha a ház a használatbavétel után penészedni kezd. Köszönjük meg a tervezőnek és/vagy a kivitelezőnek, hogy a szükséges légcserét nem oldották meg jól vagy az egyéb hibaforrásokat, mint rossz hőszigetelés stb… Ezen utólag elég könnyen lehet segíteni szerencsére.

Érdekes helyzetet teremthetnek még az egyéb kivitelezési hibák, de tételezzük fel, hogy nem kezd el potyogni az ereszdeszkázat, nem reped a kerámia burkolat és a hangyák sem jönnek fel. Havi izgalom a rezsiszámla. A gondos tervezésnek és kivitelezésnek hála egy energiatakarékos fűtésű, ne adj isten intelligens elektromos vezérléssel ellátott házunk van, és a rezsiszámlát mutogathatjuk a szomszédoknak ha fel akarjuk mérgelni őket. A tervezés során illik figyelembe venni az épület energia hatékonyságát. Lehetőség szerint A+ energia osztályú házat építsünk, ami alig jelent plusz kiadást a kivitelezéskor, viszont sokat hagy a konyhapénzben minden hónapban.

Lehet passzív házat is építeni vagy akár olyan házat is, ami több energiát termel, mint amennyit felhasznál, de ezek nem fognak beleférni az elején említett 250E Ft/m2 bruttó árba. A megújuló energiaforrások használata mindenképpen javasolt legyen szó akár napkollektoros melegvíz előállításról, akár egy komolyabb geotermikus rendszerről. Mindent ár/érték arányban kell vizsgálni. Egy dolog viszont mindenképpen ránk marad: a fűnyírás. Vajon van már napkollektoros fűnyíró Smile?

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.

 • Jó tudni: Milyen engedélyekkel és regisztrációkkal kell, hogy rendelkezzen egy kivitelező?

  Minden olyan vállalkozó, aki kivitelezési tevékenységet végez - a rá vonatkozó jogszabályok által meghatározott egyéb kötelezettségein túl - ma már több egymástól független kamarai regisztrációval is kell, hogy rendelkezzen.