Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Épület kitűzés, telek ellenőrzés

Épület kitűzés, telek ellenőrzés

A jogerős és végrehajtható építési engedély birtokában kezdődhet meg a tulajdonképpeni építkezés. Ennek (a kiviteli tervek elkészítését követő) első lépése az építési telek méreteinek leellenőrzése és az épület kitűzése.

A telek méreteit és az épület helyét (elő, oldal, hátsókert mérete) az építész a helyszínrajzon feltüntette, jobb esetben helyszíni felmérés is történt. A hivatalos adatokat az ingatlan nyilvántartása térképmásolat tartalmazza, amelynek léptéke M 1:1000, azaz ami a rajzon 1 mm az a valóságban 1 m. Ebből látható, hogy laikus méréssel, igen durva eltéréseket lehetne létrehozni. Ezért az építési telek méreteinek ellenőrzését és az épület kitűzését minden esetben szakember végezze (leginkább földmérő), akinek erre jogosultsága, tapasztalata van.

A földmérő feladata a kitűzés során

A földmérő (vagy geodéta) a földhivataltól kapott adatok alapján kitűzi a telek sarokpontjait és kitűzi a tényleges telekhatárokat. Így biztosak lehetünk abban, hogy a szomszéd telek területéhez sem nem adtunk hozzá, se nem vettünk el belőle. Ha a telek méretében jelentős eltérés van a terven ábrázoltakhoz képest, és az épület helye pl.: az építési helyen kívül esne, úgy módosítani kell az építési engedély tervet és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

Amennyiben a telkünk méretei megfelelnek a tervrajzon ábrázoltaknak, következhet az épület durva pontosságú (deciméter) kitűzése. Ez gyakorlatban az épület külső határoló falainak a helyét fogja jelenteni, ebben a vonalban fog történni a földkiemelés (pince létesítése, alap ásása leginkább). A tartófalak helyét mészpor szórással szokták megjelölni, ami elüt a környező terep színétől.

A kitűzésben különös gondot kell fordítani a párhuzamos és a merőleges irányoknak, hiszen a legtöbb terv derékszögű raszterben készül. Ezután az épület pontos kitűzését végzik el a szakemberek, amikor úgynevezett zsinórállással meghatározzák a pl. a tartófalak, az ezekben készülő nyílászárók pontos helyét, a padlóvonal magasságát. Ennek a pontossága már milliméterben mérhető. A zsinórállás egészen a fogadó szint kiépítéséig a helyén marad, ezért tartósnak kell lennie. A tartófalak elkészülte után a válaszfalak helyét tűzik ki az építkezés során, és szokták még jelölni a belső falsíkon az 1,00 m-es magasságot, amihez később lehet viszonyítani a belső munkálatok során.

Ajánlott cikkek
 • Alap

  Az épületek falszerkezete és alépítménye alatt elhelyezkedő, termőföldbe épített teherviselő szerkezet, amely az épület terheit elosztja és közvetíti a talajra.

 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Fogadószint

  Részletes információ a fogadószintről.

 • Földszinti alapozás

  Részletes információ a földszinti alapozásról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Válaszfalak

  Információ a válaszfalak felépítéséről

Ajánlott hírek
 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.