Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épület fenntartás

Egy családi ház élettartama minimálisan 50 évre tehető. Ha valaki a 20-as, 30-as éveiben felépíti álmai házát és van olyan szerencséje, hogy az életét azon a településen élheti le, ez a ház ki fogja őt szolgálni. Kérdés, hogy milyen minőségben teszi mindezt.

Sok olyan problémával keresnek fel idős emberek, hogy a házuk állapota rossz, ők már nem tudnak dolgozni rajta és segítsünk valamit. Amikor ilyen helyszínre megyek ki általában olyan kép fogad, hogy az épület állagromlása 8-10 éve legalább tart. Ahogy elfogy a pénz, az energia vagy a kedv úgy hanyagolják ezt el. Aztán az állagromlás olyan mértékű lesz, hogy komolyabb tartószerkezeti javításokra is szükség van, amelyek egyrészt építési engedély kötelesek másrészt drágák. Ezért az épület fenntartásnál és a karbantartásnál is érvényes az az elv, hogy sok kicsi sokra megy, sokat spórolhatunk, ha nem feledkezünk el róla.

Az épület karbantartás sokrétű tevékenység, sok mindenre figyelni kell, ha jól szeretnénk csinálni. A leginkább nyilvánvaló dolgok közé tartoznak azok, amelyek szabad szemmel láthatók és különösen azok, amelyek elcsúfítják a házunkat. Egy darab leeső vakolat, megfakult festés elég ösztönző tud lenni. Amellett, hogy ezeket kijavítjuk meg kell keresni az okát amennyiben nem várt épület hiba történt. A potyogó vakolat lehet vizesedés jele is, hogy a vízszigetelés folytonossága valahol megszakadt. Az épület körül és a közterületen is a csapadékvíz elvezető rendszert folyamatosan ellenőrizni kell.

A tetőszerkezetet is vizsgáljuk át a tél beállta előtt és a hóolvadás után. Van-e törött, vagy elmozdult tetőcserép, ha igen, akkor pótoljuk/igazítsuk meg. Az épület fa szerkezeteinek a felületkezelését 5-6 évente mindenképpen újítsuk meg, ha szükséges, akkor hamarabb is. Az épületben található gépészeti és elektromos berendezések esetében az előírt karbantartási időket ismerjük meg és tartsuk be.

A már meglevő épületszerkezetek karbantartása mellett okos dolog gondoskodni a korszerűsítésről is. Egy 30 éve beszerelt, de jól karbantartott gépészeti berendezés működőképes lehet, de semmiképpen sem hatékony már. A technológiai újítások nagyon gyorsan követik egymást és 5-6 évente érdemes megismerni ezeket, és ha a megtérülés reális időn bekövetkezik, akkor cserélni a berendezéseket.  Az épület fenntartás, állagmegóvás, mint olvashatjuk költséges feladat de mindenképpen jobb részletekben megfizetni az árát, mintsem öreg korunkra azon aggódni, hogy a következő telet kibírja-e a tető vagy ránk dől. Érdemes a pénzügyi tervezést a ház megépülte után is folytatni és a karbantartásra is félretenni akár valamilyen lakáskassza megoldás keretén belül ahol az állami támogatás és a kedvezményes hitel nagy segítség lehet.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.