Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Épület beüzemelési feladatok

A legelső és legfontosabb épület beüzemelési feladat a hűtő feltöltése sörrel. Ez nagyon fontos, enélkül a házunk mit sem ér.

Komolyra fordítva a szót az épület összes funkcióját ki kell próbálni és jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Ami szemrevételezéssel látható az a könnyebb része a feladatnak. Ezen kívül üzembe kell helyezni az összes gépészeti és elektromos berendezést és le kell tesztelni azok működését. Ezeknek a rendszereknek a beüzemelését mindig a gyártójuk által megadottak szerint kell végezni, szükség szerint külön szakembert fogadva hozzá.

Meg kell nézni, hogy a vizes berendezési tárgyak és a szennyvíz elvezetés jól működik-e. Mondjuk ez utóbbi illik már a kiépítésekor nyílt árkosan nyomáspróbának és 24 órás víztartási próbának alávetni, hogy a felmerülő problémákat feltárás nélkül orvosolni lehessen. Ez az elv általánosan is igaz a takart gépészeti és elektromos berendezéseket az eltakarás előtt be kell üzemelni. Egyes berendezéseket csak megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkező személy üzemelhet be, mivel ha nem így történik, az garancia vesztéssel járhat. Ezek az úgynevezett beüzemelés-köteles készülékek.

A gázzal működő berendezések, különösen a gázkazán mindenképpen ilyen. Egyes elektromos berendezéseknél (pl.: villanysütő) nem egyértelmű ez a helyzet, ezért ahol vásároltuk ott érdeklődjük utána az esetleges garanciavesztésnek, ha nem olyan szerelő üzemeli be, aki kapcsolatban áll az üzlettel. Ez jogilag kifogásolható persze, de inkább adják a szerelőt, mint pereskedjünk fél évig. Ennek a folyamatnak a levezetése is a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető feladata (akár szakáganként is).

Jó tudni, hogy jótállás kezdete a beüzemelés kezdetétől számít. A beüzemelés egy külön tétel a költségvetésben az adott berendezés ára általában ezt nem tartalmazza. Időigényes folyamat, akár több hetet is igénybe vehet minden rendszer gondos beüzemelése.

Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.