Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Építőmérnök

Az építőmérnök foglalkozás a mérnöki tudományok szakosodása folyamán alakult ki. Az építőmérnök végzi el a bonyolultabb építmények tervezését és kivitelezését, szemben az építészmérnökkel, aki kizárólag házak tervezésére specializálódott.

Az említett bonyolultabb építmények közül leggyakoribbak az ipari épületek, hidak, alagutak stb. Ezek megtervezése magában foglalja az építési módszerek tervezését és meghatározását, alapanyagok meghatározását, a konkrét építkezés szervezését és irányítását, valamint egyes esetekben ezeknek a karbantartási és javítási munkálatait.

Az építőmérnök szakirányai

Az építőmérnök fogalom három szakirányra bontható, statikus (szerkezetépítő mérnök), kultúrmérnök (infrastruktúra-környezetmérnök), geodéta (földmérő és térinformatikai mérnök). A statikus építőmérnök speciális területéhez tartoznak mindennemű tartószerkezetek, hidak és egyéb építmények, továbbá épületek tervezése. A kultúrmérnök azokat a tervezési és kivitelezési feladatokat végzi el, melyek a közlekedéssel (út, vasút), a településfejlesztéssel, a vízépítéssel, a vízgazdálkodással, a közművesítéssel kapcsolatosak. A geodéta építőmérnök azokat a mérnöki tevékenységeket végzi, melyek az ingatlan-nyilvántartáshoz, illetve ingatlan-értékbecsléshez tartoznak, továbbá ők végzik a földmérést és az ehhez kapcsolódó munkálatokat. Ehhez illeszkedve hazánkban az építőmérnök képzés négy fő szakirány szerint folyik, közlekedés szak, tartószerkezeti szak, vízépítő szak, valamint földmérő szak.

Az építőmérnök feladatai két csoportra oszthatók, a tervezői munka a tervrajzok elkészítését foglalja magában, a kivitelezés során azonban az építőmérnök többnyire a munkavégzés helyszínén tartózkodik, innen irányítja és koordinálja az építkezés menetét.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Tervező

  Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.