Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Az építész tervező kiválasztása - építész, építész iroda, építész tervezők

Az építész tervező kiválasztása - építész, építész iroda, építész tervezők

Lényeges pont, mert hiába lettünk profik az elmúlt hónapokban a saját tervezési programunk összeállítása során, és a sok témába vágó cikk olvasásától, ettől még az építész jó eséllyel tud olyan dolgokról, amikről mi nem. Ezért ne azt várjuk el az építésztől, hogy az általunk megrajzolt házból készít egy építési engedélyes tervet, majd aláírja.

Ha egy építész tervet megnézetünk tíz építésszel, esélyes, hogy tíz különböző véleményt fogunk hallani. Miért jó, miért rossz, mit lehetne máshogy stb… Ezért olyan építészt kell találjunk, aki olyan házat tud tervezni, ami az igényeinknek megfelel. Nézzük meg az eddigi munkáit. Lapos tetős, modern villákat tervezett nagy üvegfelületekkel? Ha nekünk nádtetős parasztház kell, ne őt válasszuk.

Minden építésznek van egy stílusa, amiből ha ki is lép, nem lesz az igazi. Ha a referenciák alapján hasonló adottságú területre, hasonló méretű, jellegű házakat tervez, mint ami nekünk kell, akkor az az építész egy esélyes jelölt. Legjobb egy olyan építész, aki azon a településen él és dolgozik, ahol mi is építeni akarunk, de legalább a megye legyen ugyanaz. Másik megyéből csak és kizárólag akkor válasszunk építészt, ha valami olyan speciális elképzelésünk/igényünk van, amit csak az az ember tud megvalósítani. Pl. passzívház tervezőt keresünk, akinek már van megépült és minősített passzívháza.

Az építész tervező kiválasztásának szempontjai

Milyen építésszel ne foglalkozzunk komolyan?

 • Ha az építész a saját típusmegoldásait tartja egyedül üdvözítőnek, lépjünk tovább.

 • Ha az általunk hónapok alatt összeállított tervezési programot lesepri az asztalról és tiszta lappal akar kezdeni, lépjünk tovább.

 • Ha az általunk elmondott építészeti anyagok, berendezések számára ismeretlenek, lépjünk tovább.

 • Ha a kérdéseinkre nem tud válaszolni és a válaszait szakmai alapon megindokolni, lépjünk tovább.

 • Ha úgy érezzük, hogy bizonytalan, lépjünk tovább.

 • Ha nem ér rá velünk foglalkozni csak 1 hónap múlva, lépjünk tovább.

 • Ha nem szimpatikus akármi miatt, lépjünk tovább.

 • Ha a munkája szemre csúnya (igénytelen Móricka rajz szinten előadott (vázlat)tervek, 3D hiánya stb…) fontoljuk meg, hogy mást keresünk. Ha pár hónapig nézegettünk építész terveket az újságokban és az interneten, minden szakmaiság nélkül is láthatjuk, hogy melyik terv van igénytelenül előadva és melyikre fordították rá a szükséges időt.

Ha a fenti elriasztóan sok kizáró ok mellett is találtunk építészt, őt tartsuk meg legalább addig, amíg az első vázlatokat elkészíti. Ha ezután is bízunk benne, valószínű ő fogja tervezni a családi házunkat. Itt feltételezzük azt, hogy a megfelelő tervezői jogosultsággal rendelkezik. Mivel családi ház tervezéséhez a már régen megszűnt E3 jogosultság is elég, ezért ez nem tűnik túl merész feltételezésnek, kivéve, ha műemléki környezetben építkezünk. A tervezőnek viszont tudnia kell azt, hogy mit tervezhet, és ha olyan feladattal bízzuk meg, amire nincs jogosultsága, általában bevonja egy kollegáját, akinek van, és együtt készítik el a terveket.

Az építész idegeinek (és a saját pénztárcánk) kímélésének érdekében tényleg fontos, hogy egy határozott elképzeléssel keressük meg a tervezőt, már ami a nekünk fontos helyiségeket és esetleg helyiségkapcsolatokat illeti. Gördülékenyebb és hatékonyabb lesz úgy a tervezési folyamat, ha nem egy üres lap felett beszélgetünk és sok „talán” „esetleg” és „ha” szó hangzik el. Az is lényeges, hogy az esetleges változtatásokkal ne este 10-kor hívjuk fel a tervezőt és ne egyesével. Inkább gyűjtsük össze az új ötleteinket és a következő konzultáción adjuk elő neki.

A tervezés során az alaprajzi igényekkel tisztában lehetünk, de a homlokzatképzésben engedjünk nagyobb teret az építésznek. Ő ezt tanulta, és a tömegformáláshoz, arányokhoz, tagoláshoz biztosan jobban ért és rutinosabb, mint mi. Azt megmutathatjuk neki, hogy mi az, ami nekünk tetszik homlokzatilag, de arrais fel kell készüljünk, hogy az adott épített környezettől (utcatömb) nagyon eltérő jellegű házat nem terveztethetünk, mivel jó eséllyel nem fog engedélyt kapni.

Az építész tervező munkadíja

Fontos kérdés még az ár, hogy az építész mennyiért készíti el az engedélyes terveket. Ezen általában remekül tudnak/szoktak alkudozni az építtetők, de nem igazán érdemes. Vagy keressünk olyat, aki elfogadható árat mond elsőre vagy fogadjuk el mi az építész díját. Az, amit mi látunk, csak a munka kb. 40%-a. Az egyeztetéseken kívül az építész, ha szükséges tartószerkezeti tervezőt von be a munkába, tűzoltó szakértő immár kötelező, egyeztet a közmű szolgáltatókkal és az építéshatósággal, energetikai méretezést készít, kémény méretezést készít és egyeztet a tüzeléstechnikával.

A sok előírás miatt már egy engedélyes terv elkészítése is igen idő és munkaigényes folyamat. Nem várhatjuk el, hogy a kellő gondossággal járjon el, ha nincs rendesen megfizetve. A díjszabásra több megközelítés létezik. Valaki m2 áron számol, valaki pedig az épület várható bekerülési költségének %-ában. Általánosan elmondható, hogy ha a kezdeti példában említett 25 milliós épületet vesszük alapul, akkor a bruttó 350-500 ezer forintos tervezési díj az engedélyes tervért nem számít a valóságtól elrugaszkodottnak.

 

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.