Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Építész

Az építész az épületek, építmények alakítására irányuló mérnöki munka folyamatát elvégző szakember, aki megalkotja a leendő épület formáját, terveket készít ezzel kapcsolatban, ez képezi az építési folyamat alapját.

Az építész munkájában elsődlegesen a komfort, a kényelem, az esztétikum, a gazdaságosság és a leendő tulajdonosok igényei adják meg azokat a tényezőket, melyek alapján a leendő épület tervei elkészülnek.

Az építész feladatai

Az építész az építtető igényeit háromdimenziós tervekbe foglalja, elhatárolva a természeti környezettől oly módon, hogy abba tökéletesen illeszkedjen. Meghatározza a szerkezeti elemek jellemzőit is, hogy funkcionálisan alkalmasak legyenek a későbbi felhasználásra. A tervezési folyamatba beletartoznak az épület díszítő elemei is.

Az építész munkáját nem csupán az igények és a kivitelezhetőség határozza meg, más szempontok is közrejátszanak a tervezés során. Ilyen szempont a jogi szabályozás, a szakmai szabályozás, a gazdaságosság és az akadálymentesség szempontja. Ezeket a tényezőket össze kell hangolni annak érdekében, hogy a leendő építmény minden tekintetben felépíthető és használható legyen.

A fent leírt tervezési feladatokat csak az a személy láthatja el, tehát tervezési és aláírási jogkörrel azok a természetes személyek rendelkezhetnek, akik a Magyar Építész Kamara által bejegyzésre kerültek és folyamatos tagsággal rendelkeznek. A Magyar Építész Kamara szigorú szakmai és jogi szabályokhoz köti az építész engedélyt és a kamarai tagságot. Súlyos vétség esetén fel is függesztheti.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.