Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Építési engedély

Építési engedély

Egy épület építésének meg kell felelnie az építésügyi eljárásokban előírt követelményeknek, ehhez igazodva kell elkészíttetni az engedélyeztetési dokumentációt, valamint a tervrajzokat. Mindezek alapján kapható kézhez az építési engedély, az építkezés pedig csak ezután kezdhető meg.

Az építési engedélyhez szükséges követelményeket az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet határozza meg, továbbá ezeket módosíthatja az önkormányzatok helyi rendelete.

Új épület építése minden esetben építési engedély köteles, továbbá bizonyos felújítási munkálatok is engedélyhez kötöttek.

Az építési engedély kiadásának folyamatát, valamint kézhezvételét megelőzheti egy elvi engedélyeztetési eljárás, aminek révén tisztázásra kerülhet, hogy lehet-e számítani a későbbiekben arra, hogy jóváhagyásra kerül a végleges építési engedély. Ez általában akkor lényeges szempont, ha a jogszabályban meghatározott előírásoktól eltérő műszaki megoldásokat kívánunk megvalósítani.

Építési engedély felújítás esetén

Az engedélyeztetési eljárásokat szabályozó rendelet három kategóriát határoz meg az építkezési munkálatokkal kapcsolatban: az engedélyhez kötött és engedélyhez nem kötött munkálatok mellett 2008-tól megjelentek a bejelentéshez kötött építkezési tevékenységek, ami valójában egy egyszerűsített engedélyeztetési eljárást takar. Ez utóbbi elsősorban felújítási munkálatokra vonatkozik, ez előtt ugyanolyan tervdokumentációt kell készíttetni, mint építési engedély kérelem benyújtása esetében, a különbség az, hogy nem kell megvárni az engedélyeztetést, a bejelentést követően az építkezés megkezdhető.

Az engedélyköteles kategória is két típust takar, a normál engedélyeztetési eljárás mellett ma már lehetőség van egyszerűsített építési engedély kérelemre is, ennek az eljárási ideje rövidebb, többnyire típusházak és felújítás esetén alkalmazott eljárás.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.