Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Építés

Épület esetében az építés azokat a munkafolyamatokat jelöli, melyek során fizikailag létrejön az épület.

Ideális esetben az építés során pontosan olyan épület jön létre, mint amilyen az előzetesen elkészült tervekben szerepel. Így készül el egy családi ház, illetve más célt szolgáló épület, mely az alapelképzelésnek megfelelően komfortos és jól használható, valamint a felhasználó igényei szerint esztétikus.

Az építés munkafolyamatai

A tervezés folyamata és az előkészítés még nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen fizikai változás még nem történik. Az építés munkafolyamatai a következőket foglalják magukban: bontás (szükség esetén), telek előkészítése, alapozás, falazás, épületgépészeti munkálatok, tető elkészítése, nyílászárók beépítése, belső terek kialakítása (hidegburkolat, melegburkolat, falak kezelése), szerelvények felszerelése, kültéri munkálatok (terasz, kerti utak, kerítés stb.), falak külső szigetelése, dekorálása.

Az építés szakemberei

Ahhoz, hogy az építés a tervek szerint történjen, és a végeredmény pontosan olyan legyen, amilyet a megrendelő szeretne, továbbá funkcionálisan is tökéletes legyen, több szakember együttes szaktudására, jártasságára van szükség, minden munkafázis más tudású szakembert igényel. Az építés folyamatában részt vevő szakemberek (a teljesség igénye nélkül): kőműves, épületgépész, villany-, gáz-, vízvezeték-szerelő, ács, bádogos, hidegburkoló, melegburkoló, festő, asztalos, légtechnikai szerelő stb.

Amikor az építés generálkivitelező cég révén történik, akkor a kivitelező biztosítja a fent felsorolt szakembereket, egyéb esetben a felhasználó választja ki egyenként a szakembereket a különböző munkálatokhoz.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.