Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Építeni vagy vásárolni? A gondolattól a döntésig

Építeni vagy vásárolni? A gondolattól a döntésig

A családi ház építése talán az egyik legnagyobb vállalkozás egy ember életében mind pénzügyi, mind logisztikai szempontból. Mégis sokan elkövetik azokat a hibákat, amik oda vezetnek, hogy építkezés közben elfogy a pénz és vele a türelem is. Erre akár rámehet a családi béke is, holott egy kertes ház sikeres és tervszerű felépítése és használata lehet az egyik kulcs a nyugodt élethez. Hiszen mi szebb és örömtelibb van annál, amikor az ember a saját házába érkezik haza, ami kompromisszumok nélkül pontosan olyan, amilyennek megálmodta.

Az építkezés hiedelmei

Egy építkezés a laikusok számára igen elriasztó tud lenni, hiszen rengeteg sztereotípia létezik a megbízhatatlan kivitelezőkről, az építkezés közben felmerülő váratlan kiadásokról, a nehezen fenntartható épületekről. Valóban vannak ilyen kivitelezések, és léteznek ilyen épületek. Ezek a hibák bárhol előfordulhatnak, ahol az építési folyamat résztvevői a tervezőtől kezdve a különböző kivitelezőkön át nem érzik sajátjuknak a feladatot és csak azt látják a munkában, hogy minél hamarabb végezzenek, és minél hamarabb felmarkolják a pénzt. Ezért sokan döntenek úgy, hogy már elkészült, „belakott” családi házat vásárolnak maguknak, hiszen ott már nagyobb eséllyel előjöttek a szerkezeti hibákból eredő károsodások.

A ház vásárlás buktatói

Azonban ez is eléggé lutri, hiszen pl.: egy penészes háznál időlegesen elég jól eltüntethetőek a falakról az árulkodó jelek. Egy olyan ház, ami nem nekünk épült mindig kompromisszumokkal jár. Lehetne picit nagyobb a szoba, kellene egy gardrób vagy a garázsba nem fér el az összes kerékpár és még sorolhatnánk. És ott van az a bizonytalansági tényező, hogy ha felújításba vág az ember, ott bizony kiderülhetnek olyan rejtett hibák, amik szemrevételezéssel a legjobb szándék mellett sem vehetők észre. Ezekkel a bizonytalanságokkal és kompromisszumokkal talán nem is olyan vonzó egy használt családi házat vásárolni. Főleg úgy, ha van egy megbízható generálkivitelező vállalkozás, megfelelő referenciákkal, ami elejétől a végéig, a tervezéstől a kulcsrakész átadásig az egész építési folyamatot megszervezi átláthatóan, költségtakarékosan.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.