Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Engedélyeztetés, ház engedélyeztetés, családi ház engedélyeztetés

Engedélyeztetés, ház engedélyeztetés, családi ház engedélyeztetés

Az építési engedélyezési eljárás sok számára elriasztó lehet a rémtörténetek miatt, de megfelelően előkészített dokumentációt beadva ez nem fordulhat elő. Az engedélyezési eljárás részei alapesetben a következők:

 • az engedély benyújtása az ügyintézőnek. Történhet személyesen és postán is. Ha személyesen tesszük, akkor kérjünk az érkeztetésről fénymásolatot. Ekkor az ügyintéző a kérelemre ráírja, hogy melyik napon érkezett be hozzá, ugyanis az ügyintézési határidő ettől a naptól kezdve ketyeg. Postán mindenképpen tértivevényes levélben adjuk fel a dokumentációt.

 • öt napon belül az ügyintézőnek postára kell adnia az eljárás megindításáról szóló értesítést. Ezt megkapjuk mi, a kérelmezők, de megkaphatják azok is, akiket az ügyintéző ügyfélként be fog vonni az eljárásba. Jellemzően ezek a szomszédos ingatlanokon rendelkezni jogosultak lehetnek.

 • tíz napon belül hiánypótlást kell írjon, amennyiben ez szükséges. Erre ad nekünk egy teljesítési határidőt, amit be kell tartsunk vagy kérhetjük az hiánypótlási határidő meghosszabbítását vagy az eljárás felfüggesztését. A felhívást mi kapjuk, a tervező nem, ezért fel kell vennünk vele a kapcsolatot. Gondos tervezés esetén nem kapunk ilyen papírt.

 • helyszíni szemlét kell tartson az ügyintéző az eljárás alatt. Ehhez nem kellünk feltétlen mi, ha a közterületről is meg tud győződni arról, hogy az építkezést nem kezdtük meg és a helyszínrajzon ábrázoltak a valóságnak megfelelőek. Ha kellünk a szemlére, értesít minket telefonon vagy írásban (8 nappal a szemle időpontja előtt). Ha zártsorú az ingatlan, amit építünk a szemlére meg kell hívja a szomszédokat is.

 • az eljárás kezdetétől számított 60 napon belül postára kell adja az építési engedély határozatunkat. Figyelem, itt nem a határozaton levő dátum számít, hanem a postára adás napja. Vannak olyan eljárási cselekmények, amelyek nem számítanak bele az ügyintézési határidőbe, ilyen pl.: a hiánypótlási felhívás és a teljesítés közt eltelt idő.

 • az engedély határozatot kiküldi azoknak a személyeknek is, akiket még ügyfélként be akar vonni (szomszédos ingatlanon rendelkezni jogosultak). Ők a kézhezvétel igazolt napjától számított 15 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen. Ekkor kezdetét veszi egy hosszadalmas eljárás a másodfokú építési hatóság, később esetleg a bíróság bevonásával. Amennyiben nem fellebbeznek 15 napon belül a határozat jogerőre emelkedik. Az eljárást gyorsíthatjuk, ha a megfelelő nyomtatványon előre lemondatjuk a fellebbezési jogukról az érintetteket. Ilyen papírt az építéshatóságnál kérhetünk.

 • ekkor megkapjuk a jogerős bélyegzővel ellátott határozatot és két példány záradékolt tervet. Ezeknek a birtokában kezdhetünk neki a kivitelezésnek. Már azoknak a munkafázisoknak, amik engedély kötelesek. A tereprendezés pl. nem az, azt kezdhetjük hamarabb is.

Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Építési folyamat befejezése papír napló esetén

  Az 2013 október 1 után megkezdett építkezésekre már E-naplót kell vezetni, de a megelőzően megkezdett építési munkák, a korábban megkezdett papír alapú naplóvezetéssel zárulnak.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.