Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Az engedélyezési doksi és tartalma - ház engedélyezés, ház engedélyezési dokumentumok

Az engedélyezési doksi és tartalma - ház engedélyezés, ház engedélyezési dokumentumok

Ha az építésszel lefixáltuk, hogy milyen házat szeretnénk, akkor úri dolog hagyni neki egy kis időt, hogy befejezze a tervet. Ebben a fázisban már ne módosítsunk, mert az azzal járhat, hogy egyes részfeladatokat újra kell kezdenie. Az építési engedélyes dokumentációnak sajnos mi csak a kb. 40%-át látjuk, azt ami a rajzi része. Helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok. Ez az alap egy engedélyes dokumentációhoz.Lehet még szó adott esetben látványképekről és utcaképről is.

Az engedélyezési folyamat láthatlan részei

Viszont ami számunkra láthatatlan munka és nem értjük, hogy miért nincs már beadva a terv, hiszen mi már akár 1 hete is rámondtuk, hogy ez végleges, az a papírmunka része. Szükséges egy építész műszaki leírás az épületről, de meghatározott esetekben kellhet tartószerkezeti, gépészeti, elektromos. Ez mind-mind újabb tervezők bevonását jelenti, akikkel mi nem is találkozunk. A tervezőnek le kell méreteztetnie a kéményeket, egyeztetnie kell a tüzeléstechnikával és a közmű szolgáltatókkal. Ezeknek a cégeknek is van ügyfélfogadási ideje, és van olyan hozzájárulás, amit csak napok múlva küldenek el postán. 2011. októberétől szükséges tűzoltó műszaki leírás is, amit csak megfelelő jogosultsággal rendelkező személy készíthet el. Ez egy újabb költség és újabb szakember bevonása.

Az engedélyezéshez szükséges beadandó dokumentumok

Ezután ha minden dokumentáció rendelkezésre áll, akkor (legalább) 3 példányban sokszorosítani kell ezeket. A hatósági engedélyhez ki kell töltenünk egy kérelmet, és minden egyes tervlapot alá kell írjunk. Mellékelnünk kell az építési jogosultság igazolásához szükséges dokumentumokat (hiteles tulajdoni lap és térképmásolat alapesetben), ki kell töltsük a hulladék nyilatkozatot és a tervezőnek az 1. számú statisztikai lapot. Jelenleg az eljárás illetéke 25.000 Ft. Ha minden megvan és összeállt, akkor be lehet nyújtani a kérelmet a mellékleteivel együtt az illetékes első fokú építési hatóságnak. Ez az ügymenet bonyolult és sok (felesleges) adminisztrációt tartalmaz. Ezért legyünk némi türelemmel az építész felé, ne hívogassuk naponta, hogy készen van-e már. Neki is érdeke, hogy kész legyen, hiszen akkor jut a pénzéhez, viszont az is érdeke, hogy hiánytalan és hibátlan dokumentációt adjon be.

 

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.