Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Dilatációs profil

A dilatációs profil a fektetett hidegburkolat megszakításához használatos eszköz, melynek feszültségmentesítő célja van a felületre vonatkozóan, megakadályozza a szerkezeti és egyéb mozgásból adódó károsodást.

A hidegburkolat mozgását, terhelését előidézhetik szerkezeti süllyedések, zsugorodások vagy tágulások, melyek leggyakrabban hőingadozásból adódnak. Ezen kívül a levegő páratartalma is befolyásolja a burkolólap, a ragasztó, valamint az alapfelület térfogatváltozásait. Továbbá külső behatások is növelik a burkolat terhelését, melyek szintén szerkezeti mozgást okoznak. Mindehhez a dilatációs profil révén meg kell adni a hidegburkolatnak a megfelelő mozgásteret, ellenkező esetben károsodik, a burkolólapok berepedezhetnek, felválhatnak a felületről.

Dilatációs profil szükséges két különböző alapanyagú hidegburkolat találkozásánál, mivel azok nemcsak anyagukban, de hőtágulás tekintetében is különbözőek, így a mozgásuk mértéke is eltérő lesz.

A dilatációs profil további felhasználása

A fentieken kívül dilatációs profil alkalmazása szükséges a következő esetekben is: két helyiség csatlakozásánál, két különböző fektetésű hidegburkolat találkozásánál, valamint nagy egybefüggő területek esetén (általában terasz). Egyes esetekben érdemes beépített elemekhez, például ajtóhoz, ablakhoz, zuhanytálcához illeszkedő hidegburkolat esetén, illetve negatív sarkokban a dilatációs profil alkalmazása.

A dilatációs profil alapanyaga

A dilatációs profil alapanyagát tekintve lehet rugalmas műanyag, kemény műanyag, nemesacél, illetve ezek különböző kombinációja. A választás attól függ, hogy pontosan milyen terhelhetőségnek kell megfelelnie az adott felületen.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.