Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Dilatációs elem

A dilatációs elem funkciója szerint megóvja a felületeket a hőtágulás révén kialakuló károsodástól. Felhasználási területe elsősorban a járólappal burkolt aljzatok, továbbá az ereszcsatorna.

A dilatáció pontos jelentése a külső erőhatásra, elsősorban hőmérséklet-változásra bekövetkező térfogatváltozás, átmeneti kitágulás. A dilatációs elem ezeknek a változásoknak az okán kerül a burkolatba, hogy a változás ne okozzon károsodást. Lehetővé teszi az átmeneti szabad szerkezeti mozgást.

Ereszcsatorna esetén ezek az elemek az illesztések mentén kerülnek beépítésre, mely azután külső peremezést és takaróelemet kap.

A dilatációs elem alkalmazási területei

Minden olyan aljzatfelületen szükséges a dilatációs elem megfelelő módon történő elhelyezése, ahol az aljzat hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve, illetve túlságosan nagy az egybefüggő burkolt felület. Leggyakrabban padlófűtés, illetve teraszburkolat esetén van rá szükség. A falsíkokban minden esetben kell hagyni 5-10 mm hézagot. Bár ide nem kerül dilatációs elem, a szabad mozgást maga a rés biztosítja. A hézag kitöltése szilikonnal történik, ám ez az egybefüggő felületeken nem alkalmazható, ezért van szükség dilatációs elem beépítésére.

Terasz esetében a burkolat kialakítása során figyelembe kell venni, hogy két méterenként szükség van dilatációs elem beépítésére, ellenkező esetben a burkolólapok az első fagyás után sérülnek, esetleg teljesen felválnak. A dilatációs elem gyakorlatilag helyettesíthető rugalmas fugával is, ám az nem olyan tartós, továbbá esztétikai szempontok szerint sem érjük el vele a kívánt hatást egy nagy felületű teraszon.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.