Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Cserépkályhás

A cserépkályhás a XII-XIII. század óta létező mesterség. Németországban és Svájcban kísérletezték ki az első cserépkályhákat, melyeknek célja a meleg jobb hasznosulása volt.

A cserépkályha és a cserépkandalló ma újra reneszánszát éli, ami elsősorban annak köszönhető, hogy elképesztően változatos szín- és formavilága által minden típusú környezetbe megfelelően illeszkedő kályha hozható létre. Ez az oka annak, hogy ma is használunk cserépkályhát, és a cserépkályhás szakma is megmaradt.

A cserépkályhás feladatai

A cserépkályhák típusai közül a leggyakoribbak a hagyományos üzemelésű, a töltő rendszerű, a gáztüzelésű, az elektromos tüzelésű, a konvekciós hőleadású légfűtő, valamint a központi fűtés kazánjaként működő cserépkályhák. Valamennyi elkészítése a cserépkályhás feladata. A cserépkályhás építi fel a tűztér köré téglából és mázas cserépből a kályhaburkolatot. Ezenkívül a cserépkályhás végzi el a kéménybe való bekötést, valamint az első, úgynevezett szárító fűtést.

A cserépkályhás tisztában van azzal, hogy a kályha burkolatának építése során rengeteg vízbázisú anyagot használ fel, amit a fűtési szezon előtt ki kell szárítani. Amikor a kályha elkészül, az utána következő egy hónapban a kályhaburkolat szárad. A szárítófűtés nem egyszeri feladat, de az elsőt a cserépkályhás végzi, közben ellátja instrukciókkal a felhasználókat. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy a felszabaduló nagy mennyiségű vízgőz ne repessze meg a cserépkályha oldalát. Csak a víz távozása után lehet üzemszerűen használatba venni az elkészült cserépkályhát.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Ablak

  Az ablak a ház vagy lakás falán kialakított nyílást lezáró szerkezet, amely nyitható és csukható, olykor zárt kialakítású, célja pedig a fény és a levegő beengedése, valamint a házból, lakásból való kilátás biztosítása.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!