Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Cserép

Cserép

A cserép magastetők fedésére használt tetőfedő elem, melynek hagyományosan égetett agyag az alapanyaga, de napjainkban készülhet betonból is. Funkcióját tekintve vízzáró réteget képez az épület belseje és a külvilág között.

A cserép alapvetően égetett agyag, mely nagyon régóta a fazekasság alapvető alapanyaga. Ez kemény és időtálló, óriási előnye, hogy vízállósággal rendelkezik, melyet mázzal, illetve lakkal lehet tovább fokozni. Régebben nagyon sokféle használati tárgy készült belőle, napjainkban főként dísztárgyak és tetőfedő elemek gyártása során kerül alkalmazásra.

A tető elkészítése során a cserép a tetőléc sorain kerül elhelyezésre oly módon, hogy azok szélei a víz folyásirányában feküdjenek fel egymásra, így kerül kialakításra a vízzáró réteg.

A cserép típusai

A tetőfedésre használt cserép típusa szerint lehet natúr vagy mázas, oldalhornyos vagy sima felületű. Nem kizárólag a cserép típusa határozza meg, hogy a tető tökéletes vízzáróként és szigetelőként funkcionáljon, ezt erősen befolyásolja a tető hajlásszöge, melyeket a gyártó általában előír a termékeihez.

A mázas cserép készülhet kiégetés után merítéssel, leöntéssel vagy porlasztással, de a máz felkerülhet a kiégetés előtt is, ami tartósabb terméket garantál, mivel a máz és az agyag között kémiai kötés is kialakul.

Akkor mondható, hogy az adott cserép jó minőségű, ha nemcsak csapadékálló, de viharálló is, továbbá tartós, biztonságos, esztétikus, szilárd és teherbíró, tehát teljes mértékben megóvja az épületet az időjárási viszontagságok hatásaitól.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.