Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Csempe

A csempe vizes helyiségek falának burkolatára szolgál, általános felhasználási területe a fürdőszoba és a konyha.

A csempe funkciója

A csempe funkciója az esztétikus kialakításon túl, hogy a konyha nehezen tisztítható (zsiradékkal szennyezett) falát, valamint a fürdőszoba vizes-párás falát kezelhetővé tegye, és óvja a külső behatásoktól.

A csempe és a padlólap fogalma olykor nem teljesen egyértelmű a felhasználók számára. Egyszerűen meghatározva a különbség a terhelhetőségben és a kopásállóságban rejlik, ezért a burkolólapok keménységi fokozat szerint is osztályozásra kerülnek (0–5).

A csempe fajtái

Alapanyag tekintetében a csempe általában égetett kerámia, amely lehet mázas vagy matt kivitelezésű, ám ez utóbbi már csupán esztétikai kérdés. Felhasználási arányt tekintve kevésbé elterjedt az üveg, mely leginkább üvegmozaik formában hozzáférhető, de még ez is ebbe a kategóriába tartozik.

Az égetett kerámia különbözőségei a gyártási technológiától függnek, ez történhet extrudálás vagy préselés révén. A préselt csempe olcsóbb, mivel a gyártási technológia termelékenyebb, ám ezek nagy része kizárólag beltérben használható fel, mert nem ellenállóak a hőmérséklet ingadozásával szemben.

A csempe kizárólag sík felületre ragasztható fel, ebből adódóan a falat szükség esetén ki kell egyenlíteni. Vizes helyiségben a burkolás előtt vízszigetelést kell képezni a falon, mely folyékony, elasztikus, műanyagtartalmú anyaggal történik. Ez megszilárdulása után vékony filmréteget képez. A csempe felragasztása és a ragasztó megkötése után a hézagokat fugázó anyaggal, a negatív éleket szilikonnal kell kitölteni. Ezeket a munkálatokat a hidegburkoló végzi.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.