Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Csatorna

Kétféle víz elvezetésének eszközét értjük a csatorna alatt, a szennyvízét és az esővízét. A szennyvíz elvezetésére szolgáló csatorna bekötése megköveteli a terveztetést, míg az esővíz elvezetésére szolgáló eresz elkészítését bádogos végzi.

Az esővíz elvezetésére szolgáló csatorna

Az esővíz-elvezető csatorna kialakítását meg kell tervezni annak érdekében, hogy szélsőséges körülmények között is képes legyen nagy mennyiségű csapadék elvezetésére. A legfontosabb, hogy a víz ne veszélyeztesse az épületet, ne történjen beázás, rongálódás. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb településen a csapadékvíz szennyvízcsatornába való elvezetése illegális, a csapadékvíz-mentesítés szikkasztó vagy ciszterna révén kell hogy történjen.

Szennyvíz elvezető csatorna

A szennyvíz elvezetése nem új találmány, már az ókori leletekben is vannak arra utaló jelek, hogy régen is törekedtek erre. Már akkor is ismerték közegészségügyi jelentőségét.

Szennyvízelvezető csatorna kialakítása előtt a tervező feladata a nyomvonal elkészítése, továbbá a csatorna elkészítése rákötésiengedély-köteles, csak annak birtokában kezdődhetnek meg a munkálatok.

A csatorna nyomvonalának szélessége általában egy méter, melynek kiásása kézileg vagy földmunkagéppel történik. A víz közlekedése a gravitáció elve szerint történik a lejtési viszonyoknak megfelelően. Amennyiben az ingatlan alacsonyabban helyezkedik el, mint az utcai csatorna nyomvonala, akkor átemelő szivattyú beépítésére van szükség. Ennek típusát több tényező határozza meg, elsősorban a meglévő szintkülönbség mértéke, továbbá az előre tervezett hozzávetőleges vízmennyiség, amit majd a csatorna elvezet.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.