Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Ciszterna

A ciszterna a föld felszíne alatt elhelyezkedő, szigetelt falú vízgyűjtő medence, mely főként csapadék gyűjtésére és tárolására szolgál.

Az esővíz gyűjtése nem új keletű találmány, már az ókorban is használták, akkoriban a ciszterna építészeti kivitelezése egészen extrém volt, legtöbbször óriási csarnokokat alakítottak ki köré és fölé. Ma ez már nem jellemző, egy időre feledésbe is merült a ciszterna kialakítása, melyből a középkorban épült a legtöbb, ám napjainkban újra reneszánszát éli, hiszen a környezettudatosság ismét előtérbe került.

A ciszterna az esővíz gyűjtésének csupán egyetlen lépéséhez ad segítséget, a tároláshoz. Ezen kívül azonban a csapadék összegyűjtéséhez szükség van a gyűjtésre, szűrésre, tárolásra, majd csak ezután történhet meg az összegyűjtött víz felhasználása, továbbá a felesleg elhelyezése, ami általában elszivárogtatással vagy élővízbe való engedéssel történik.

Az esővíz szűrése

Mivel az esővíz, ahogy gyűlik, sok olyan szennyeződést is összeszed, melyre nincs szükség (levelek, rovarok stb.), ezért a ciszterna használata előtt szűrésre van szükség, ahol ezek a szennyeződések fennakadnak. Erre általában egy mechanikai szűrő a legalkalmasabb első lépésként, amely a nagyobb szennyeződéseket szűri ki. Második lépcsőben szükség van egy homokszűrőre, amely a portól is megszabadítja a vizet. Így lesz felhasználásra (öntözésre) alkalmas.

A ciszterna anyaga

Régebben a ciszterna leásott kútgyűrűkből készült, esetleg betonozott falú tartályt hoztak létre. Napjainkban a ciszterna anyaga leginkább polipropilén, melynek legfontosabb tulajdonsága a szigetelésen túl, hogy nem oldódik ki semmilyen anyag a tároló anyagából, így hosszú időn keresztül tárolható az összegyűjtött víz.

Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.