Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Utólagos homlokzat hőszigetelés - Külső szigetelés

Utólagos homlokzat hőszigetelés - Külső szigetelés

Egy régi épület megvásárlása során általában szembesülünk azzal, hogy az épület hőtechnikai tulajdonságai nem megfelelőek. Hőtechnikai szempontból az épületet teljes egészként kell kezelni és nem elég csak egyes részletekre koncentrálni. Olyan rendszert kell kialakítani, amelynek elemei egymással összhangban vannak, és egyik sincs a többihez képest alul vagy túlméretezve. Az épület hőszigetelő képességét nagyban befolyásolják a külső határoló falak hőtechnikai tulajdonságai is. Ezt egyrészt utólagos hőszigeteléssel tudjuk kedvezőbbé tenni, amely azonban nem sokat ér a nyílászáró csere nélkül.

Általánosan elfogadott szabály, hogy a hideg oldal felől kell hőszigetelni, azaz a külső oldalon. Vannak már megoldások belső oldali hőszigetelésre is, ezek leginkább lakótelepi lakásoknál jelenthetnek némi segítséget.

A hőszigetelés menete

Utólagos homlokzati hőszigetelés készítése esetén a felületi hőmérsékletnek +5 Celsius fok felett kell lennie, így ez a munkálat nem végezhető egész évben. A felületet elő kell készíteni, portalanítani kell és a laza már málló részeket el kell távolítani. A nagyobb hézagokat, lyukakat cementhabarccsal ki kell javítani. Ha a homlokzaton festés van, akkor azt a jobb tapadás érdekében tanácsos eltávolítani vagy kellősítő alapozóval kell biztosítani a megfelelő tapadást. A homlokzatnak síknak kell lennie, 1,5 cm-nél nagyobb eltérések nem lehetnek, mivel a ragasztóréteget kb. ilyen vastagságban kenhetjük fel, ezért ennyi hibát még el tud tüntetni. Ha ennél komolyabb eltérések vannak, akkor ezeket ki kell vakolni, a felületet síkká kell tenni.

A lábazati indítósín felhelyezése után a hőszigetelő lapokat fel kell ragasztani a felületre. Ezeknek a vastagságát hőtechnikai méretezés alapján határozzuk meg, semmiképpen se csak becsléssel, hogy „az biztos elég lesz”. A ragasztás önmagában nem elegendő, erősebb szélhatás esetén a szél szívó hatásának a ragasztás nem áll ellen, a hőszigetelő lapok a homlokzatról leválhatnak. Ezért minden esetben a felújítás során (is) dűbelezzük is rá a falra a hőszigetelést. A dűbeleket a hőszigetelő rendszer gyártója által megfogalmazott előírások szerint kell elhelyezni, általában 4-8 db/m2 szükséges. Fontos, hogy komplett rendszert használjunk, és ne kezdjünk el hungarocell lapokat ragaszthatni a falra.

A hőszigetelő lapok felületét elkészültük után le kell csiszolni, mivel a kivitelezés során a lapok síkfogasak lehetnek. A lecsiszolás után a felületre kevesebb glettet kell használni és egyenletesebb lesz.

Ez után a felületet be kell hálózni (szintén a rendszerhez tartozó háló alkalmazásával), de előtte a kiegészítő profilokat (sarkok, erkélyek, ablak csatlakozások stb..:) kell elhelyezni. A hálózás amellett, hogy a vakolat tapadását segíti a felület keménységét és mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóságát is meghatározza. A hálózást követően kerül sor a színvakolat felhordására. Ez –bár egyszerűnek látszik-, szakmunkát igényel, hiszen ez fogja leginkább befolyásolni a házunk külső megjelenését. A felületet megfelelően elő kell készíteni és figyelembe kell venni az időjárást is, mivel a vakolást sem végezhető mindig. Egy homlokzati felület vakolását egy munkamenet alatt kell elvégezni, ezért ez gyakorlatot és gyorsaságot is igényel. Ha a vakoláskor túl meleg van vagy nagy a szél, a vakolat megrepedhet. A színvakolat kb. 20 Celsius fokos külső hőmérséklet esetén 24 óra eltelte után lesz esőálló és 3-4 napos szilárdulási ideje van.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.