Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Utólagos homlokzat hőszigetelés - Külső nyílászáró csere, szellőztetés

Utólagos homlokzat hőszigetelés - Külső nyílászáró csere, szellőztetés

A homlokzat felújításhoz, utólagos hőszigeteléshez tartozik véleményem szerint a homlokzati nyílászárók cseréje is. E nélkül teljesen felesleges homlokzati hőszigetelésbe kezdenünk, hiszen a nyílászárókon keresztül nagyobb a hőveszteség, mint a falakon át. Ezért vagy egyszerre csináljuk meg a hőszigeteléssel vagy ezt csináljuk meg és az utólagos hőszigetelés ráér később. A műanyag nyílászáróknál most nagy divat az, hogy hány kamrás. Véleményem szerint nem ennek kell eldöntenie azt, hogy melyiket vásároljuk meg. Egy határ után baromira értelmetlen dolog ezt az értéket nézni, kezd ez az őrület kicsit arra hasonlítani, hogy hány sebesség van az autóban. Biztos jobb a több, csak kérdés ki lehet-e használni. Fontos, hogy az épület egyéb hőszigetelő rendszereivel és az épületgépészettel összhangban legyenek a nyílászárók. Ha ennek a feltételnek megfelelnek, akkor jó. Az ennél jobb minőség felesleges pénzkidobás.

A többrétegű, nemesgázzal töltött üvegezéssel olyan szinten lehet probléma, hogy a nemesgáz nem érti meg, hogy neki oda bezárva kell maradni és bizony megszökik. Elég lassan tudja mindezt megtenni, de kb. 5 év alatt meglép. És ott marad a drága ablakunk, ami már messze nem azt a hőszigetelő értéket tudja, mint amikor megvettük. Az átlagos igényeknek az 1,4 W/m2 hőátbocsátási értékű ablak tökéletesen megfelel, nemesgázzal ezt az értéket 1,1 W/m2-re lehet csökkenteni. Az országunk klímáját figyelembe véve ennél jobbra nincs is szükségünk.

A nyílászárók anyaga

Az ablakok készülhetnek fából és műanyagból, speciális eseteket kivéve (pl.: műemléki környezet) gyakorlatilag szabad a választásunk, hogy melyiket vásároljuk meg. Személy szerint a fa nyílászárókat természetesebbnek tartom és ezért jobban is szeretem. A fa ablakok több karbantartást igényelnek, mint a műanyag társaik, cserébe kevésbé vonzzák a port, mert elektrosztatikusan nem töltődnek fel.

A műanyag nyílászárók viszont jobb hőszigetelési képességekkel rendelkeznek, ezért megtérülési idejük kisebb, mint a fa nyílászáróké. Áruk a tömeggyártásnak köszönhetően már nem magas, ezért a felújítások költséghatékony megoldásai lehetnek.

A nyílászárók cseréje után fellépő esetleges problémák

A homlokzati nyílászáró cserét elvégezve egy újabb problémával szembesülhetünk ez pedig az, hogy az épületben eddig meglevő természetes légcsere megszűnt. A régi épületek nem nagyon penészednek, mert a vetemedett fa ablakoknál van annyi légcsere, hogy a páratartalom ne legyen magas és így a pára ne csapódjon ki. Amikor ez megszűnik, a belső térben emelkedni kezd a páratartalom és előbb-utóbb ki fog csapódni még a hőszigetelt falakon is. Ezt meg kell gátoljuk és az időszakos szellőztetés nem jó megoldás.

A nyílászárókba a szellőző profilok be vannak építve, viszont ezek maguktól igen ritkán fognak hatékonyan működni. Ezért légnyomáskülönbséget kell létrehozni a külső és a belső tér közt, ehhez pedig megfelelő teljesítményű elszívó ventillátort kell beépítenünk. Ennek méretezése gépész feladata, mert ha túl gyenge, akkor nem ér semmit, ha túl erős még a kéményből is visszaszívhatja füstgázokat. Ha elég pénzünk van, akkor a szellőztetést hővisszanyerős szellőzővel is megoldhatjuk, ami jelenleg a létező leginkább energiatakarékos megoldás.

 

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.