Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Utólagos homlokzat hőszigetelés - Belső oldali szigetelés

Utólagos homlokzat hőszigetelés - Belső oldali szigetelés

A belső oldali hőszigetelés mindig a szükségmegoldás legyen arra az esetre az épület külső oldala nem hőszigetelhető valami miatt. Ettől függetlenül erre is léteznek már szakszerű megoldások, de minden esetben gondos mérnöki tervezés előzze meg ezt a munkafolyamatot, semmiképpen se házilagos tervezés, kivitelezés legyen.

Az első –és talán a legkisebb- probléma az az, hogy a hőszigetelés a belső teret csökkenti. Ez alig pár cm, de rögtön felveti azt a kérdést, hogy a fal mellett levő, illetve a falra felszerelt berendezési tárgyak, akár a fűtőtestek is hogy fognak elférni, azokat át kell-e szerelni.

A belső hőszigetelés további problémái

A nagyobb probléma az az, hogy a hőszigetelés és a fal közt páralecsapódás jöhet létre, hiszen a hőszigetelés mögött a fal hideg és a belső térből odajutó pára rögtön le is csapódik. A kicsapódó víz a szigetelés ragasztását gyengíti és penészesedést fog okozni előbb utóbb a hőszigetelés alatt. Ezt észrevenni nagyon nehéz, viszont az egészségkárosító hatása ettől még jelentkezik.

Szendvics szerkezetű vasbeton falazatú épületeknél, ahol a két betonréteg közt hőszigetelés van, pedig az a kockázat, hogy a panelben és a belső oldalon található hőszigetelés közé bezárt vasbeton rétegben olyan feszültségek keletkeznek a hőmérséklet ingadozás miatt, amely azt károsíthatja.

A szakszerű belső oldali hőszigetelésnél fontos tehát, hogy a pára ne juthasson be a szerkezetbe, ezért a belső oldalra folytonosan párazáró anyagot kell helyezni. A folytonosság biztosítása egy lakás belső terében igen problémás lehet. Viszont ekkor a belső térben nő meg a páratartalom, amelyet el kell vezetni gépi megoldással. Az ötletszerű szellőztetés nem elég jó megoldás, így megfelelően méretezett gépi szellőzés beépítése mindenképpen szükséges.

Drágább a szigetelő anyag, ha anyagában oldja meg a párazárást, ezért ezeknek az alkalmazása mégis javasolt. Ezek a zárt cellás polisztirol anyagok (XPS).

A hőszigetelő anyag gyártók reklámjaiból az derülhet ki, hogy a belső oldali hőszigetelés elkészítése csupa móka és kacagás és élmény értékben majdnem veri a vasárnapi focimeccs nézést. Ezt ne higgyük, mert könnyen egy penészedő, rossz hőszigeteléssel rendelkező lakásban találhatjuk magunkat. Bízzuk ezt a munkát szakemberre, sokkal inkább szükséges ez, mint a külső oldali hőszigetelés esetén.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.