Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Falak salétrom mentesítése - Utólagos vízszigetelés

Az épületsüllyedés megállítása mellett talán a salétromos falak felújítása jelenti a legnagyobb kihívást. A salétromosodás akkor következik be, hogy ha a lábazati szigetelés elszakadt, vagy ne adj isten hiányzik és a kapillárisokon felfele szivárgó víz eléri a falazatot. Egy, a ház építésének idején jól megépített szigetelés is elöregedhet és okozhat ilyen problémát. A salétromosodás nem más, mint sókiválás a falon. A talajban levő víz oldja a földben levő sókat, a kapillárisokon felszivárog a falazatba és ott elpárolog a sók pedig kiválnak, a sókiválás térfogat növekedéssel jár együtt és a vakolat emiatt peregni kezd. Ez a jelenség a salétromosodás. Télen a fal jóformán csak befele tud szellőzni, ez pedig a belső tér komfortérzetét is rontja és különböző betegségeket is okozhat. A salétromos falak felújítása két lépésben történik.

Először a vízszigetelést kell felújítani, mivel hibás vízszigetelés esetén hiába szárítjuk ki a falat, verjük le a vakolatot és vakoljuk újra az épületet, lentről a nedvesség vándorlás nem fog megszakadni és újra salétromosodni fog. Az utólagos vízszigetelésnek több módja is van.  Régi, tégla falazatú épületeknél, ahol folyamatos, összefüggő fugasor található ott a lemezbesajtolás lehet a jó megoldás. Ennek során azonos magasságban a fugasorba nagy erővel egy speciális anyagból készült, az adott épületre méretre gyártott, korrózióálló, egymással átlapolt fémlemezeket sajtolnak be. Ezzel lezárható a víz útja felfele. Hátránya, hogy a padlósík felett kb. 20 cm-rel végezhető igazán hatékonyan a besajtolás, amennyiben a padlósík alatt helyezkedik el a használható fugasor akkor munkaárkot kell kialakítani ami jelentősen megnöveli a kivitelezés idejét és költségét, nem mellesleg a nagyobb rombolással is jár. A padlósík feletti szigetelés esetén a szigetelés alatti falszakaszt egyéb -pl. vegyi módon- kell víz szigetelni.

Egy alternatív módszer a szigetelésre az injektálás

Kevesebb pusztítással jár a vegyi falszigetelések használata vagyis az injektálás. Ennek a módszernek az elve az, hogy a vegyi anyag falba juttatásával a fal pórusszerkezete módosul. A cement injektálás a pórusokat eltömi, így a kapillárisok bezáródnak és a víz nem tud többé felfele szivárogni. A szilikon bázisú injektálás a kapilláris emelkedést süllyedéssé változtatja azáltal, hogy a kapillárisok peremszögét 90 fok fölé növeli. Az így kialakuló jelenség a kapilláris depresszió.

A szigetelés tervezett magasságában a vakolatot le kell verni és furatokat kell kialakítani a falban, amelyekbe a nagynyomású szelepeket kell behelyezni. Ezeken keresztül 60-80 bar nyomással sajtolják a falba az injektáló anyagot. Ezt követően is szükséges a vizes vakolat leverése, a fal újravakolása lélegző vakolattal. Nagy hátránya, hogy üreges falazóelemekből épült épületek esetében nem alkalmazható.

A falszárítás jelenlegi csúcstechnológiája az Aquapol technológia. A tartószerkezetet ehhez nem kell megbontani és viszonylag egyszerű helyszíni munkálatokkal jár. A fal kiszáradásához kb. 1 évre van szükség ebben az esetben, amely gyorsnak nevezhető. Ezt használva egy készüléket telepítenek az épületbe, amelynek ezentúl mindig helyszínen kell maradnia. A készülék működését a kivitelező néhány havonta ellenőrzi az épület kiszáradásáig. Egyik előnye, hogy a falszigetelés megoldása mellett a falszárítást is elvégzi. A gép a folyamatos működéséhez kellő energiát a Föld mágneses energiájából nyeri. A működési elve pedig az, hogy a Föld gravitomágneses energiájának egy részét polarizáltan 1421 MHz-es frekvencián a falakba vezeti. Ennek hatására a kapillárisokban levő folyadékréteg vízmolekuláira ható összetartó erő csökken és a víz a talajba visszahúzódik.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Melegburkolat

  Információ a melegburkolatról. Alacsony hővezetési tulajdonságú, ezért meleg hatású burkolat típus, általában lakó helyiségek padlóburkolata céljából.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.