Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Falak salétrom mentesítése - Vakolat felújítás

Ha elkészült az új, hatásos vízszigetelés, akkor a fal vizesedésének a problémáját megszüntettük, de a már jelenleg is vizes, salétromos vakolatot el kell távolítani és újra kell vakolni a falfelületet. A vakolat leverését a látható salétromosodás szemmel látható magassága felett kb. 70 cm-rel kell kezdeni. A megfelelő magasság megválasztása nagyon fontos mert ha nem kellő magasságban verjük le a vakolatot, nem szabadulunk meg a salétromtól. A fugákat is portalanítsuk, tisztítsuk ki 2-3 cm mélységben.

A vakolat leverése után a falazatot salétrommentesíteni kell, ez a megtisztított falfelület sótalanításából áll, hiszen a kapillárisokban felszívódó majd elpárolgó víz által hátrahagyott sók nem csak a vakolatban vannak jelen, hanem a falszerkezetben is. Ez a sótalanítás előzetes, közbenső és utólagos vizsgálatokat, elemzéseket igényel. Ez a falazat ásványi összetételének laborvizsgálatát is jelenti, amely fontos lehet akkor amikor az új vakolat anyagát kiválasztjuk. A sótalanítás egyik legegyszerűbb módja az, hogy a felület közeli falazatot vagy egyes falrészeket eltávolítjuk. Amennyiben ez nem alkalmazható akkor bonyolult elektrokémiai eljárások jöhetnek szóba.

A megfelelő sótalanítás azért fontos, mert az újravakolás során a technológiai víz is képes a falazatban meglevő sókat kioldani és az új vakolatréteg is salétromosodni kezd.

A sótalanítást követően hidrofobizált (nem képes a környezetében levő nedvességet magába szívni), légpórusos (ki tud szellőzni a mögötte levő szerkezet) vakolatot kell felhordani a felületre. A vakolatra csak lég és páraáteresztő festés vagy egyéb felületképzés készíthető.

A vakolat leverése és a lélegző vakolat elkészítése a vízszigetelés kijavítása nélkül nem oldja meg a salétromosodás problémáját, tulajdonképpen csak kidobott pénz.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.