Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Magastető felújítása

A magastető felújítása szinten minden esetben olcsóbb, mint a teljes lebontás és újraépítés.  Költségkímélő célzattal a tető állapotának figyelemmel kísérése és a szükséges apróbb javítások elvégzése nagyon fontos, hiszen olcsóbb időnként egy szarufát kicserélni, mint a tetőszerkezet egészét az építést követő 30 év múlva. Elsődlegesen az ácsszerkezet állapotát kell időszakonként ellenőrizni és szükség szerint elvégezni a szarufák, tetőlécek cseréjét. A fedés is meghibásodhat, egy-egy cserép elmozdulhat, eltörhet, vízzárósága megszűnhet. Itt a csapadékvíz nagyobb eséllyel kerül be a belső térbe és ott károkat okoz.

Ha a megvásárolt családi házat átterveztetjük és az új arculathoz másik tető illik, vagy tetőtér beépítést szeretnénk készíteni a meglevő padlástérbe, akkor is szükséges lehet a tető felújítására, átépítésére. Ha magastető felújítás elkerülhetetlen, akkor meg kell győződnünk arról, hogy az épület nem műemléki védett-e (országos vagy helyi védelem). Erről az adott település polgármesteri hivatalában az építéshatóságon tudnak felvilágosítást adni, illetve ilyen bejegyzés a tulajdoni lapon is szerepelni szokott. Amennyiben igen, úgy nincs szerencsénk, mivel az adott település főépítésze és a műemlékesek is bele fognak szólni a tervezés fázisában és nagy eséllyel az eredeti állapot feltárását, helyreállítását fogják előírni nekünk. Úgy általában az ingatlan vásárlások során tartózkodjunk a védett épületek megvételétől, mert a későbbiekben bármiféle építési munka elvégzése nagyon nehézkes lehet. 

Amennyiben a meglevő tetőfedés veszélyes anyagokat tartalmaz, ilyen lehet pl.: az azbeszt tartalmú hullámpala akkor ennek az elszállítása és letárolása külön adminisztrációt és gondosságot igényel és az illetékes környezetvédelmi hatóságnak ezt le kell jelenteni. A környezetünk védelme érdekében tartsuk be a vonatkozó jogszabályokat még akkor is, ha a kivitelező tud egy „okos” megoldást. Azbesztet tartalmazó palatetők felújításánál ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a régi palára kerül rá az új fedés, mert a rákkeltő azbeszt ugyanúgy jelen lesz a környezetünkben. Ilyen esetekben a teljes fedés csere a javasolt. 
Egy tető felújítás úgy történik, hogy visszabontják a cserepet, majd a tetőlécezést (a cserép, a lécezés, a fólia és a hőszigetelés bontását, újraépítését a védett épületeket kivéve építési engedély nélkül is elvégezhetjük).

A tető tartószerkezetét átvizsgálják, megtisztítják. Az épületek tartószerkezeti rendszerét érintő átalakítások építési engedély kötelesek, amennyiben ezeket cserélni, megerősíteni kell. Ezért ha ilyen munkákat tervezünk végezni, akkor azt csak jogerős építési engedély birtokában tegyük. Ehhez meg kell bíznunk egy építészt a tervezési feladattal, de ha tetőt újítunk fel jó ha készül kiviteli terv is. Amit kell, azt kicserélnek, ami még statikailag megfelelő azt a helyén hagyják, megerősítik. Újra fóliázzák a tetőt és amennyiben szükséges, hőszigetelik. A leszedett cserepet és tetőlécezést deponálni kell, hogy a még használható elemeket vissza tudják építeni, ha a költségkímélőbb megoldás mellett tesszük le a voksunkat. Jobb, de drágább, ha ezekből egységesen újakat vásárolunk. A megmaradó építési hulladékot kijelölt hulladéklerakóba kell szállítani. 
 

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.