Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Lapostető felújítása

Meglevő családi házaknál viszonylag ritkán találkozunk lapos tetőkkel, de társasházaknál illetve kiegészítő épületeknél előfordulhatnak. Magyarországon elterjedt a bitumenes lemez fedésű, egyenes rétegrendű lapostető. Ezek régi szerkezetek, amelyek jó eséllyel mára tönkremehettek, ezért a felújításukra szükség lesz. Ezeknél a szerkezeteknél az egyik fő probléma a bitumenes vízszigetelő lemez elöregedése. Ilyenkor eltörik, elgyengül, folytonossági hiány keletkezik. A víz bejut a szerkezetbe és ott a hőszigetelést átnedvesíti, ezáltal annak hatékonyságát nagymértékben rontja. A bejutott víz kiszellőzni nem tud.

Ha a tetőfelújítás során az átnedvesedett hőszigetelést ki lehet szellőztetni, akkor a meglevő rétegrend elbontása nélkül megvalósítható a felújítás. Ha nincs vagy a szigetelő záró lemez nagyon rossz állapotban van, akkor a teherhordó szerkezetig vissza kell bontani és újra kell építeni a tetőt.

Ha a tetőszigetelés elöregedett, de a lejtése megfelelő és nem hólyagosodott fel, repedezett össze, és nem ázik be, akkor a felület megtisztítása után egy új réteg palaőrleményes bitumenes lemez réteget helyeznek rá lángolvasztással.

Ha a vízszigetelés rossz állapotú, hólyagos, repedt, beázik, akkor a felületet megtisztítják, perforálják. Erre egy gőznyomás levezető páratechnikai szigetelőlemezt helyeznek, hogy az régi szigetelés alatti rétegekből a pára ki tudjon szellőzni. Erre két rétegben modifikált bitumenes lemez szigetelést építenek, és a felső réteget palaőrleményes szórással látják el.

Amennyiben a lapostető felújítás során extra hőszigetelést is szeretnénk beépíteni, erre is van mód. Ha a meglevő alap felület (a bitumenes lemez) jó állapotban van, akkor csak megtisztítják, és erre helyezik rá a hőszigetelést a méretezés szerinti vastagságban és erre két réteg modifikált bitumenes lemez kerül. A felső réteget teljes felületén hegesztik, és palaőrleményes szórás kap.

Ha a tető lejtése sem megfelelő, akkor a lejtésképző réteget hőszigetelő anyagból vagy könnyűbetonból készítik el és erre kerül rá az új vízszigetelés.

Lapostető felújításnál nagyon fontos a szerkezetbe kerülő víz kivezetésének megoldása, erre a beépített páraszellőzők alkalmasak. Hiányuk a hőszigetelés tönkrementeléhez vezet.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.