Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Lábazat felújítás

Lábazat felújítás

Az épület lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásoknak, mint a felmenő falak, hiszen a talajból folyamatosan nedvesség hatás éri. A vízszigetelés a lábazat felett helyezkedik el, amelynek feladata az (talajnedvesség esetén), hogy a talajból a kapillárisokon felfele szivárgó víz útját elzárja. Viszont a lábazat a legtöbb esetben nincs védve vízszigeteléssel és igen ritkán készül vízzáró betonból. Az épülethibára itt a salétromosodás hívja fel a figyelmünket leghamarabb. Az egyszerűbb eset ha pusztán a lábazat vizesedik de a felette levő fal száraz.

Ekkor a hiba okát kell feltárni, ezt az alábbi lépésenként tehetjük meg. Elsőként a lábazat körüli terep, járda állapotot kell ellenőriznünk. Az épület körül szerencsés ha van járda, mivel ennek egyik feladata az, hogy a csapadékvizet elvezesse. Amennyiben ez össze van töredezve, befele lejt, vagy az épület és járda közti hézagolás nincs szakszerűen megoldva máris megtaláltuk az egyik lehetséges hibaforrást.

Ezt követően a csapadékvíz csatornát vegyük szemügyre. Ha nincs és az eresz csak csurgó megoldással vezeti el a vizet, akkor szereljünk fel csatornát és lefolyót olyan módon, hogy a vizet ne ház falához vezessük hanem minél távolabb tőle. Az optimális távolság 1,5-2 méter. Ha a csatorna, repedt, rozsdás akkor lehet, hogy valahol kijut belőle a víz és ez nedvesíti a lábazatot, javíttassuk ki a hibát. A felszereléshez és a javításhoz is bádogos szakember segítségét kérjük.

A lábazat és a felmenő fal közelében ne tároljunk semmit, ami hozzáérhetne, így a növényeket is nyessük meg ha az szükséges és vigyázzunk az utólagos földfeltöltés magasságával is, amennyiben feltöltünk a lábazat mellett, bitumenes lemez sávokat tegyünk a föld és a lábazat közé úgy, hogy a lemez teteje a talajszint fölé érjen és a lábazat mellett legalább 30 cm mélységig érjen el.

A lábazat és a nedvesség

Mivel a lábazat általában vasbetonból készül és minden esetben fagyállónak kell lennie, ezért látszólag nem jelenthet komolyabb problémát a nedvesség. Viszont a nedvességgel együtt járó sóterhelés is a lábazatot éri a legjobban, ezek a kiváló sók okozzák a salétromosodást. Szélsőséges esetben ez annyira károsíthatja a betonszerkezetet, hogy az mállani kezd és előbb utóbb a betontakarás lemállik a lábazati betonvasakról. Innentől kezdve az is erősen korrodálódik, teherbírása csökken. Ezt az állapotot mindenáron meg kell előzni, ezért ha salétromosodást tapasztalunk a lábazaton, akkor a kiváltó okok megszüntetésével orvosolhatjuk a problémát.

Egy régebben épült családi háznál a lábazat nem minden esetben hőszigetelt. Az utólagos hőszigetelés elkészítése indokolt lehet, viszont néhány speciális feltételnek meg kell felelnie a felhasznált anyagnak. A felhasznált hőszigetelésnek zárt cellásnak kell lennie, amely vízfelvételre nem hajlamos. Ezek az XPS hőszigetelő anyagok. Az XPS anyagok hőtechnikai tulajdonságai jobbak, mint az épület homlokzatán használt anyagoké, így a lábazati hőszigetelés némileg vékonyabb lehet, mint a felmenő falaké. A hőszigetelés vastagságát mindig hőtechnikai méretezés alapján határozzuk meg, sose hasraütés szerűen. A lábazat hőszigetelést fedővakolattal, színező vakolattal láthatjuk el.

A lábazatra a felújítás során  műkő burkolatot is helyezhetünk, amelyet távtartókkal kell a lábazathoz erősíteni, hogy mögötte átszellőztetett légrés maradjon és tudjon szellőzni. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a salétrom nem fog rajta megjelenni. Ha dísztégla burkolatra esik a választásunk, akkor direkt a lábazati szerkezetkre kifejlesztett szellőző ragasztóhabarcsot használjunk.

Ha a lábazatot csak vakolni szeretnénk, akkor speciálisan lábazati vakolatot használjunk, a ház falára alkalmazható vakolat itt nem lesz megoldás, mert nagyon hamar salétromosodni kezd.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.