Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Épület felújítás

Épület felújítás

Amikor egy kertes házba költözés szóba kerül, akkor az elsők közt tisztázandó kérdés az, hogy új családi ház építésébe vágjunk bele vagy pedig egy már meglevő épületet vásároljunk meg. Ennek az eldöntését számtalan szubjektív indok befolyásolhatja. Amit viszont mindig érdemes végig gondolni és végigszámolni az az, hogy a rendelkezésre álló anyagi forrásokból melyik verziót tudjuk megvalósítani úgy, hogy közben még csődbe se menjünk. Az új családi ház építését viszonylag könnyű beárazni, hiszen átlagos kivitelezés esetén 200-220 ezer forint/m2 árral számolva túl nagyot nem tévedhetünk.

Egy meglevő családi ház megvásárlása némileg kockázatosabb. A gondos vásárló természetesen kikéri egy házépítésben jártas személy tanácsát és vele együtt nézi át az épületet. Az ilyen bejárás során kiderülhet számtalan olyan részlet, amelyre egy laikus nem feltétlenül gondol. Általában valamiféle átalakításra, felújításra szükség lesz, hiszen nagyon ritka az az eset, hogy álmaink családi háza pont eladó és pontosan olyan műszaki állapotban van, amelyre nekünk szükségünk van.

Az épület felújítás költségei a pár ezer forint/m2 tételtől akár a 130-150 forint/m2 árig terjedhetnek, és ebben csak a szerkezet építés van benne, a belsőépítészetre ekkor még nem költöttünk.

Az előzetes állapotfelmérés és a felújításra vonatkozó árkalkuláció elkészítése ezért igen fontos, mivel az áralku során is nyerő helyzetbe kerülhetünk ha feltárjuk az azonnal nem látható épület hibákat.

A felújítással kapcsolatos cikksorozatunkban végigvesszük azokat az épülethibákat amelyekre figyelnünk kell egy meglevő családi ház vásárlásánál és ezeknek az elhárításának módjait és a várható bekerülési költségeket. Az egyes cikkek hasznosak lehetnek azok számára is, akik tömblakásban élnek, hiszen ezeknek a felújítása is nagyban javíthatja az életminőségünket és jelentősen csökkentheti a rezsiköltségeket.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.