Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Alapozás megerősítése

Alapozás megerősítése

Rögtön az első cikkünk egy olyan problémával foglalkozik, amit ha észreveszünk akkor meneküljünk ha meglevő épületet szeretnénk vásárolni, és nagyon gondosan járjunk el, ha arról a házról van szó, amelyben jelenleg is élünk. A ház alapozása az egyik legnehezebb és legköltségesebben javítható épületszerkezet. Egyedül annak örülhetünk, hogy most már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyekkel ez megvalósítható. Ha az alapozási hiba az építkezést követően szinte azonnal jelentkezik akkor vegyük elő a kiviteli terv készítőjét (ugye csináltattunk és nem spóroltuk meg a -felújításhoz képest- jelentéktelen összeget), a felelős műszaki vezetőt és a műszaki ellenőrt (remélhetőleg rá sem sajnáltuk a pénzt).

A hibás a legtöbb esetben a három személy közül az egyik és így a kártérítései per megindítható. Szakértői véleményben megállapítható, hogy a kiviteli terv volt szakszerűtlen vagy a kivitelezés során nem tartották be a maradéktalanul a kiviteli tervben foglaltakat. Ez minket maximum olyan szinten vigasztalhat, hogy a költségeket nem nekünk kell viseljük ha emberi időben jogerősen lezárul a per. A felújítás megkezdése haladékot nem tűr. A jellemző épülethiba, amikor az alap süllyedésére kell gyanakodnunk az a függőleges repedés az épület falán. Ennek mérete rögtön árulkodhat a baj mértékéről, a hajszálvékony repedések nem jelentenek feltétlenül jelentős alapozási hibát, míg a lassan szétnyíló fal életveszélyes állapotot jelent.

A hibák további okai

Ha nem tervezési/kivitelezési hiba okozta az épület süllyedést, akkor a talajfizikai jellemzők megváltozására kell gyanakodni. Elég egy megrepedt és szivárgó vízcső (csapadékvíz, szennyvíz, bármi), a talaj kiszáradása vagy esetleg olyan földmunkák az épület közelében amelynek hatására a roskadási kúp eléri az alaptestet. Megtörtént eset, hogy az épülettől 4 méterre levő vízelvezető árkot az önkormányzat jelentősen kimélyítette és a több tíz éve az árok partján álló épület süllyedni, repedni kezdett.

Az épület süllyedés okainak teljes körű feltárása szükséges minden esetben, hiszen a probléma hibás meghatározása miatt csak kidobjuk a felújításra szánt pénzt. Minden esetben talajmechanikust és statikust vonjunk be az alap megerősítés megoldásának kidolgozásába.

Persze egy eladó háznál azt hallhatjuk, hogy ez épületsüllyedés már megállt és csak a repedéseket nem javították még ki. Ezt egy egyszerű módszerrel is ellenőrizhetjük amennyiben a tulajdonos belemegy. A repedésbe gipsz pogácsát kell tömni és várni kell pár napot/hetet. Amennyiben a betömött gipsz nem reped meg, úgy nagy eséllyel megállt a süllyedés. A gipsz egy nagyon merev, rideg anyag a legkisebb elmozdulásra is meg fog repedni.

Az alap süllyedésének kezelése

Az alap süllyedésének megállítására több módszer is létezik. Ezek közül az egyik az alap megerősítése. Ez leginkább mellé és/vagy alá betonozást jelent. Csak alapozási kiviteli terv alapján végezzük és, és tudni kell erről a módszerről, hogy nem mindig hatásos. Felelős műszaki vezetőt alkalmazzunk itt is és az másik két említésre kerülő megoldásnál is.

Agyagos talajoknál a mikrocölöp alapozás lehet a megoldás. Ezt használva a meglevő alaptestet megfúrják és a furatba mikrocölöpöket vibrálnak bele 3 m mélységben. A 3 m-es mélység azért fontos, mert az agyagos talaj víztartalma a talaj felső 2 méterében állandóan változik, de a 2 m-es szint alatt állandónak tekinthető. Így a mikrocölöpök már az állandó talajfizikai jellemzőkkel rendelkező teherbíró talajra támaszkodnak, és megáll az épület süllyedése. Ezek a mikrocölöpök acélhorgonyok, amelyek lehorgonyozzák az épületet.

Nem agyagos talajok esetében a talajszilárdítás jöhet szóba. Ezt azt jelenti, hogy a talajba két komponensű injektáló anyagot sajtolnak bele. Ez megduzzad és földdel összekeveredve eltömi a pórusokat és a talajszemcséket összeragasztja. Ezáltal egy igen kemény, úgynevezett geokompozit jön létre, amelynek teherbírása elegendő a süllyedés megállítására.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Tervező

  Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.