Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Cement

Mészkő hevítésével és adalékanyagok hozzáadásával készülő anyag. Házépítés során hidraulikus kötőanyagként funkcionál, mivel víz hozzáadásával kémiai reakcióba lép, majd szilárd szerkezetet alkot.

A cement megszilárdulása után a hozzákevert adalékanyagot szilárd testté egyesíti, mely a későbbiekben vízben is oldhatatlan egységet alkot.

A cement legértékesebb alkotóeleme a trikalcium-szilikát – az úgynevezett klinkerásvány (klinker égetése során keletkező kristály) –, ez biztosítja leginkább a szilárdságot. Nem csupán a gyors szilárdulást, de a nagy végszilárdságot is.

Házépítés során leggyakrabban használt típus a portlandcement, amely a beton egyik alapvető alkotórésze. Ez mészkő hevítésével készül, melyhez ásványi anyagot adnak, majd gipsz hozzáadásával porrá őrlik. Alkalmas betonkészítéshez, amely nagyon jó építkezési anyag, mivel könnyen formálható, megszilárdulás után nagy végszilárdságú. Épületek tartószerkezetének kialakítására is alkalmas.

A cement fajtái 

A cement típusokat csoportosíthatjuk. A felosztás alapját az összetételük, az adalékanyagok fajtái és mennyisége, szilárdsága és más tulajdonságai határozzák meg. Összetétel alapján létezik homogén és összetett cement. Ezenkívül a szilárdság alapján is osztályozhatjuk, de még a szilárdsági osztályon belül is vannak nagyobb és kisebb kezdőszilárdsággal bíró típusok.

A különleges cement lehet mérsékelten vagy teljesen szulfátálló, mérsékelt vagy kis hőfejlesztésű, fehér, valamint szálerősítésű termékekhez használt.

A cement típusának kiválasztása a házépítés tervezési szakaszában történik, majd az építés során a felhasználását a kőműves végzi.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

Ajánlott hírek
 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.