Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Burkoló

A burkoló hozza létre azokat az esztétikus és tartós védőborításokat az aljzatra és a falfelületekre, melyeket a kész házon – kültéren és beltéren egyaránt – a felhasználó folyamatosan láthat és tapinthat. A burkoló készíti a hidegburkolatokat – idetartozik a csempe, a járólap, a kőburkolat –, továbbá a melegburkolatot, tehát a parkettázást, a padlószőnyeg és pvc rögzítését, valamint a műgyantázást.

A burkoló feladatai melegburkolás esetén

Melegburkolat esetén a burkoló előkészíti az aljzatot, lambéria esetén a falazatot, kiegyenlíti felületüket. Ezután a burkoló az elemeket méretre szabja, fekteti és rögzíti, majd a szegélyelemeket is rögzíti a burkolati elem típusától függően. A rögzítés történhet ragasztás, mechanikus rögzítés, úsztatás, egymáshoz kapcsolás révén. Leggyakrabban a lakószobákban alkalmazzák a melegburkolatot, általában parkettát, laminált parkettát vagy padlószőnyeget. Napjainkban a technika fejlődése révén akár a fürdőszobába is kerülhet vízálló parketta a hagyományos járólap helyett. Tervezés és kivitelezés tekintetében a burkoló lehetőségei egyre tágulnak.

A burkoló feladatai hidegburkolás esetén

Hidegburkolat esetén a burkoló feladata az aljzat vagy a falazat kiegyenlítése, valamint a vizes helyiségek vízszigetelése, csak ezután kezdődhet a csempe, illetve a járólap leragasztása. A teljes munkálat megkezdése előtt a felület elkészítése tervezőmunkát igényel. Minden helyiség, valamint minden járólap vagy csempe más-más mérettel rendelkezik, ezért a kiosztás határozza meg, hogy a végeredmény esztétikus lesz-e. A járólap, illetve csempe leragasztása után utómunkálatokra van szükség, ez magában foglalja a fugázást és a negatív élek szilikonnal való kitöltését, ami szintén a burkoló feladata.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.