Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Belső nyílászárók

A belső nyílászáróknál mindazt megteheti az építtető, amit a külsőknél nem. Olyat választ, amilyet akar, mivel ezeknek a feladata legtöbbször pusztán a térelhatárolás és a formakialakítás.

A beltéri ajtókat akár egy bútornak vagy egy dekorációs elemnek is felfoghatjuk, hiszen az külső megjelenése is nagyon fontos. Méretbeli megkötések is csak speciális esetben, pl.: akadálymentes közlekedés esetén vannak, de vegyük azt figyelembe, hogy a régen nagyon elterjedt 75/210 nyílásméretű belső ajtók nem túl szerencsések. Ezeket leginkább kamrákon, fürdőszobákon és wc-ken használták részben helytakarékosság miatt. Ugyanis ezeken nehézkes a bútorok, berendezési tárgyak ki-bemozgatása, főleg ha egy szűk folyosóról kell ráfordulni. A másik ok, amiért az alkalmazásuk kerülendő, hogy ha átmenetileg mozgásában korlátozottá válik a ház egyik lakója (pl: eltöri a lábát és mankóval tud csak járni), akkor a szűk szabad nyílás miatt mankóval, tolókocsival esélytelen ezekbe a helyiségekbe bejutni.

A belső nyílászárók típusai

A belső ajtók a hagyományos nyitásmód mellett lehetnek harmonikaajtók és akár lengőajtók is. A beltéri ajtókat mindig az építkezés végén tegyük be a helyére, hogy a korábban alkalmazott technológiák miatti (pl.: festés) magasabb páratartalom már ne legyen jelen a helyiségben.

A beltéri ajtók felületkezelése olyan szinten fontos, hogy ellenálljon a mindennapi hatásoknak, mint a takarítás, apró karcolások, és az ablakon bejövő napfény hatása.

Anyagukat tekintve leginkább a fa és a műanyag terjed el. Fából a luc vagy az erdei fenyő a legnépszerűbb, illetve különböző furnérok, amik leginkább cseresznye vagy körtefából készülnek el. Az ajtók felületét általában viaszolják vagy lakozzák. A mai modern faajtókat már nem tömör faanyagokból készítik, hanem többrétegű, ragasztott borovi-, vagy erdei fenyőfa tömbök felhasználásával. A rétegeteket úgy alakítják ki, hogy vetemedés ne fordulhasson elő.

A beltéri ajtók tokjai olyan szelvény kialakításúak, hogy mindenféle falszerkezetekhez megfelelően illeszkednek. Beállításukat és kiékelésüket követően a tok és a fal között levő rést PUR habbal ki kell tölteni. A tokok anyaga általában MDF, vagy forgácslap, ritkábban tömör fa. A tokban, esetleg az ajtószárnyon körbefutó és a sarkokban is résmentesen csatlakozó rugalmas tömítés található az ajtókban, amely az alkalmazott felületkezelő anyaggal összeférhető. Ezt nem szokták beragasztani, ezért festéskor kivehető, és ezt követően visszatehető.

A belső ajtólapok egyszerűbb megoldás esetén lemezelt szerkezetek, amelyekbe papírrács vagy faforgács betétet helyeznek. A fedőlap lehet farostlemez borítású, vagy mart MDF lap, vagy pedig egyszerűen dekorfóliával borítják be ezeket.  A beltéri ajtók üvegezettek is lehetnek, tovább növelve a variációk számát és az esztétikai élményt. A natúr ajtók festésre előkészítetten érkeznek általában.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.