Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Belső lépcső

Lépcsők – általános ismertetés

A lépcsők különböző szintmagasságok közti közlekedésre szolgálnak. Jellemzően 10 fokos hajlásszög alatt rámpát is használhatunk és muszáj rámpát használni akadálymentes közlekedés esetén is.

A lépcsők típusai

A lépcsőszerkezet lehet egyenes, íves, és törtvonalú is, bár ezt családi házaknál ritkábban használjuk. A lépcsőkarok száma szerint megkülönböztetünk egy illetve több (jellemzően két vagy három) karú lépcsőket.

A lépcső lépcsőfokokból áll, ami egy fellépési magasságot jelent. Ennek a magasságnak és a belépés szélességének meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályokban elírtaknak, azaz nem létesíthetünk egy lakóépületben túl nagy fellépési magasságú lépcsőt helytakarékosság céljából. A képlete 2M+Sz= 61-64 cm. Azaz kétszer a fellépési magasság és a belépési szélesség összegének 60-64 cm közé kell esnie.

A lépcsőkar a lépcsőfokokból áll össze, de egy lépcsőkaron belül azonos méretű lépcsőfokoknak kell lennie. Egy lépcsőkarban 20 fellépésnél több nem lehet, de szerencsés kivétel, hogy lakáson, üdülőn belül ez a szabály nem érvényes. Terveztessünk igen hosszú lépcsőket a maximális fellépési magassággal, ha a tetőtérbe sokat jár az anyós. Egy lépcsőkar szélessége lakáson belül minimálisan 80 cm lehet, ez azonban felveti azt, hogy csak nagy kínlódás árán lehet majd a bútorokat felcipelni a tetőtérbe. Ha többkarú a lépcsőnk, akkor a karok közti területet orsótérnek nevezzük.

A lépcsőhöz a jogszabályokban meghatározott esetben korlátot kell létesíteni! Egy lépcsőkar a családi házon belül egy lépcsőkarba 15 fellépésnél többet ne tervezzünk. A lépcsőt minden esetben már az építész terven ki kell szerkeszteni, hogy az esetleges problémák (nem megépíthető az adott helyen, nem felel meg az előírásoknak, megvan a szükséges belmagassága tetőtérbe érkezés esetén stb…) ne a kivitelezés során derüljenek ki.

A tervezési hibákat lépcsők esetén igen költséges korrigálni, mert olyanok szoktak előfordulni, hogy túl kicsi a födém kivágás vagy egyszerűen az adott helyre el se fér az a lépcső, amit az építész berajzolt. Vagy elfér, de úgy, hogy a fellépési magassága 20 cm-nél nagyobb, amit egy éles szemű hatósági ügyintéző kiszúr, és nem veszi használatba a családi házunkat.

Balesetvédelmi szempontból kerülendő, hogy a kilépő lépcsőfokot a födém részeként kezeljük. Hiába van ez a födém síkjában és akár szerkezetileg is azzal egybeépült, de a burkolata a lépcső burkolatával egyezzen meg. Így optikailag is megjelenik, hogy egy lépcső következik. A kiviteli terven pedig meg kell határozni a korlátok magasságát, a rögzítési pontokat, a burkolatokat, és mellékelni kell a lépcső alaprajzát és jellemző metszeteit is.

A belső lépcsők típusai

A belső lépcsők funkciójuk szerint lehetnek főközlekedési, alárendelt és menekülési célokat szolgáló lépcsők. A főközlekedési és menekülési funkció általában ugyanaz.

A belső lépcsők anyagára kevesebb megkötés vonatkozik, mivel nem kell sem fagyállónak, sem csúszásmentesnek lenniük. Ezért készülhetnek akár fából, kőből, műkőből is a hagyományos vasbeton vagy acél szerkezetek mellett. Egy jó belső lépcső egyszerre biztosít kényelmes közlekedési lehetőséget és esztétikus is.

A lépcső melletti fal jó, ha teherviselésre alkalmas hogy a lépcső erre is támaszkodhasson. Szerkezetüket tekintve lehetnek egyik oldalon falba befogott, másik oldalon alátámasztás nélküli lebegőlépcsők, gyámolított lépcsők, csiga vagy orsós lépcsők, körlépcsők (ez elég nagy helyigényű egy átlagos nappaliba), helytakarékos lépcsők. Ez utóbbi megoldás nem szerencsés nagy forgalmú helyeken (pl. ahol a tetőtérben is lakótér van kialakítva, de néha a helyszűke miatt nem lehet megkerülni a használatát. A belső lépcsőnél, amely nem padláslépcső a maximális fellépési magasság 17 cm lehet, a legkisebb karszélessége pedig 90 cm. Vasbeton lépcső esetén zsaluzatot kell készíteni, és a lépcsőszerkezettel együtt készül a pihenő is.

Egyedi beltéri lépcsőt nem csak a helyszínen készíthetünk, hanem erre szakosodott cégektől meg is vásárolhatjuk a kész szerkezetet, amelyet a helyszínen szerelnek össze. Nagyon fontos a lépcső készítése során, hogy a helyszínen mindig ellenőrizni kell a méreteket. Jellemzően a födém kivágás szokott kicsire sikerülni. Durva hiba az, ha a válaszfalakat tologatjuk mivel az úgysem engedély köteles és nem marad elég hely a lépcsőnek vagy az induló pihenőnek.

A lépcsők tervezésénél az engedélyes terven fel kell tüntetni a lépcső paramétereit, hogy már ebben a fázisban kiderüljön, ha pl.: egyáltalán nem megvalósítható az adott helyen a lépcső. A lépcsőkar alatti helyet ki lehet használni akár bútorozásra akár berendezési tárgyakat alátolni. Akármilyen dizájnos is a korlát nélküli lebegő lépcső, ennek használatát balesetvédelmi okokból kerüljük el, továbbá erre hivatalosan építési engedély sem adható. Divatosak továbbá az tömör üveg korláttal ellátott lépcsők is, a dizájn/funkció arányról azt kéne megkérdezni, aki ezeket takarítja. Tény, hogy jól néznek ki tisztán.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.