Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Beépített bútorok

A beépített bútorok annyiban speciálisak, hogy az építési folyamatot és a végleges szerkezeti kialakítást befolyásolják, ezért az építési engedély terven szerepeltetni kell őket és a kiviteli tervben is részletes konszignációt kell készíteni róluk. Mivel fixen kerülnek beszerelésre, ezért helyüket ismernie kell az összes társtervezőnek (gépész és elektromos tervező leginkább).

A beépített bútorok típusai

A beépített bútorok közé tartoznak a vizes berendezési tárgyak, mint a wc., mosdó, fürdőkád, zuhanykabin, mosogató, mosogatógép, mosógép. Ezeket azért kell ismerni, hogy hol lesznek pontosan, hogy a lefolyó csöveket, víz csatlakozási pontokat ki lehessen alakítani és ne a kivitelezés közben kelljen ezen gondolkozni.

A konyhában ismerni kell a gázsütő és a szagelszívó helyét a gáz rákötés és a szagelszívó elvezetése miatt. Ha villanysütőnk lesz, azt áthelyezhetjük kicsit szabadabban, de kár a plusz kábelezéssel vesződni, ha meg is lehet tervezni a helyét. Arra esetleg megéri figyelni, hogy sütővel, mikróval minden jóval egybeépített konyhaszekrény súlya akár 500 kiló is lehet, tehát az aljzatot alatta úgy kell vasalni, hogy ezt a terhelést elbírja.

A kandalló helye is fix, hiszen kéményt kell hozzá építeni, amit le kell méretezni. Amennyiben a kéményt máshova építjük, úgy lehet, hogy a kitorkollási magassága nem lesz megfelelő és még az építéshatóság is szóvá teheti, akár büntethet is érte.

Beépített berendezés még a légkondi kül-és beltéri egysége továbbá a központi porszívó szokott még előfordulni családi házak esetében.

A beépített bútorok közé tartoznak a klasszikusan, asztalos által készített beépített szekrények. Ezek helyét is ismerni kell és bútor tervet kell róla készíteni. Amennyiben a beépített berendezések/bútorokról nem készül részletes konszignáció, úgy a műszaki ellenőr a kivitelezés során nem fog tudni mit ellenőrizni/betartatni és a mesterek aktuális formájára leszünk utalva.

Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Tervező

  Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.