Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Bádogos

A bádogos olyan fém alapanyagú épületszerkezeti profilokat állít elő és szerel fel megfelelően, melyek az épületszerkezeti elemek csatlakozásánál tartós vízmentességet és vízelvezetést biztosítanak, továbbá az épület díszítését szolgálják.

A bádogos feladatai

Épületek esetében a leggyakoribb bádogos munka a párkányok, ereszek, vízelvezető csatornák (ereszcsatorna) elkészítése és beépítése. Továbbá ők készítik a lefolyórendszert, a kéményszegélyt, a tetőkibúvókat, bádog fedőburkolatokat, homlokzatburkolati elemeket, valamint a tető bádog díszítőelemeit is. Ezek a fémprofilok nem helyszínen, hanem előregyártva készülnek, majd ezután következik a kész profilok helyszíni beépítése.

A bádogos által felhasznált alapanyagok különbözőek lehetnek, a lemezek készülhetnek rézből, horganyzott acélból, alumíniumból, szinterezett acélból, valamint egyéb ötvözetekből. A szerelési és beépítési technológia a felhasznált alapanyag függvénye. Egyes alapanyagok forrasztást, más alapanyagok csupán szerelést igényelnek.

A bádogos szerszámai

A bádogos leggyakrabban használt kéziszerszámai a szegecshúzó, kalapács, lemezvágó, különböző ollók, csőráncoló fogó, csővágó olló, peremezővasak, lyukasztók, vésők, kalapácsok.

Eredetileg ezeket a munkálatokat a kovácsok végezték, ám minél nagyobb igény volt a bádoganyagok felhasználására, annál inkább szükség volt a szakmai leválasztódásra, így jött létre a bádogos mesterség. Régebben sokrétűbb volt az igény, mivel nemcsak az épületelemeket, hanem edényeket és fürdőszobai felszereléseket is készítettek, ám a gyáripari termékeknek köszönhetően a bádogos termékei leszűkültek a fent említett épületelemekre.

A bádogos munkamódszerei leginkább az ötvös vagy rézműves szakmáéval rokoníthatók. A különböző fémlemezeket nyújtják, hajlítják, domborítással formára igazítják, végül szegecseléssel, szereléssel vagy forrasztással a rendeltetési helyen beépítik.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.