Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Attika falak, oromfalak

Az attika falat díszítő elemként használják az építészetben, bár alkalmazása a régebbi korokban volt elterjedt. Az attika az épület főpárkánya fölött levő mellvédfal, amely leginkább tömör, néha áttört és a tetőt részben eltakarja, gyakran díszített is.

Az attika falak kivitelezése

Leginkább az épülethomlokzat függőleges irányú magasítására alkalmazták. Gyakori volt, hogy domborművekkel, feliratokkal díszítették. A kivitelezés során az attika fal vízszigetelésénél kell gondosan eljárni, a szigetelést fel kell hajtani az attika falra, és a fal tetejére párkányt szoktak szerelni szintén a vízlevezetés céljából. Az attika fal rosszul megvalósított hőszigetelés esetén hőhídként, hűtőbordaként viselkedik.

A vízelvezetés különösen fontos, megfelelő párkányokat, vízorrokat kell kialakítani, mert ezek hiányában a falon fog végigfolyni a csapadékvíz, ezzel elcsúfítva az épületet és idővel még kárt is okoz a szerkezetben.

Oromfal

Az oromfal magastetős épületeknél fordulhat elő, a tetőszerkezet végeit lezáró homlokzati (külső) fal. A nyeregtetős épület véghomlokzata tulajdonképpen. A falsíkja a homlokzati fal síkjával egyezik meg, annak folytatása.

Amennyiben fűtött tér található mögötte, úgy az egész oromfalat hőszigeteléssel kell ellátni, amennyiben padlástér, úgy elegendő lehet a födém feletti kb. 30 cm-es szakasz hőszigetelése is. Ácsszerkezetű magastető és oromfal csatlakozását a kiviteli terv részét képező csomóponti rajznak megfelelően kell kialakítani.

Az épületek oromfalai és attika falai az időjárásnak leginkább kitett épületszerkezetek közé tartoznak. Ezért felületük védelme fontos, akár burkolhatók is, pl.: fémlemezzel, de az anyagválasztás során elsődlegesen a tartós, időjárásálló anyagokat részesítsük előnybe, pl.: a fa nem túl szerencsés, bár előforduló megoldás. Még talán ebbe a fogalom kategóriába tartozik a tűzfal, ami a tűz terjedését gátolja meg egyik épületről a másikra. Míg az oromfal akár lehet fából is, egy tűzfal egy nagy hiba lenne. Az oromfalon a tető túlnyúlik, míg a tűzfal lezárja a tetőt és 30-40 cm-rel magasabbra nyúlik, mint a tető síkja. Zárt sorú beépítés esetén legalább a szomszédos telek felé csatlakozó épülethomlokzatnak tűzfalas kialakításúnak kell lennie.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.