Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Áthidalások

Az ablakok, ajtók és bármiféle egyéb nyílás fölé áthidalót kell beépítenünk. Az áthidaló a falakra továbbítja a felette levő épületszerkezetek súlyát. Jellemzően a felette levő emeleti szintek, és a tető súlyát. Itt nem csak az önsúlyra kell gondolni, hanem a vastagon vizes hóval borított tető súlyára is.

Az áthidalások beépítése

A nyílásáthidalásokat úgy kell beépíteni, hogy elegendő felfekvése legyen a falakra. Ez típustól függő, minden esetben vagy a gyártó útmutatása alapján vagy statikus számítása alapján kerül meghatározásra. Az áthidaló tehát egy teherhordó szerkezet, nem szabad szakszerűtlenül, gondatlanul beépíteni. Néha látok olyan megoldást, hogy a nyílások felett nem készül áthidaló. Ezt még nézni is tragikus még elkeserítőbb ha a ’mester’ indoklását is meghallgatjuk hozzá.

Az áthidalások típusai

Az áthidalók anyaga lehet vas, vasbeton, kerámia vagy kisméretű tégla. (böltöves nyílásáthidalás)
Az áthidalók többfélék lehetnek. Lehet olyan is, amikor a koszorúval van egybeépítve csak a vasalása más. Ehhez statikus kiviteli terv kell, ahol ábrázolva van a szükséges vasalás és az acélkeresztmetszetek is meghatározásra kerültek. Lehet még monolit áthidaló is, ahol az áthidaló felett koszorú is található, de az áthidaló is vasbetonból készül. Szintén tartószerkezeti kiviteli terv szükséges hozzá, ne hagyatkozzunk a kőműves szakértelmére. Lehet, hogy megoldaná de az is lehet, hogy nem. És reklamálni senkihez nem mehetünk ebben az esetben, mindenki mindent le fog tagadni. Egy kiviteli terven azonban nem lehet vitatkozni, főleg ha annak megfelelően épült meg a szerkezet.

Az áthidalások lehetnek előre gyártottak is. Ezek megfelelő minőségűek minden esetben, egy dologra azonban nagyon kell figyelni, hogy a gyártó által javasolt beépítési módon és beépítési csomópontokkal valósítsuk meg ezeket. Egyes típusú áthidalók ugyanis csak rábetonozással válnak teherhordóvá. Ezek a részben előre gyártott áthidalók. Külső térben nyilván hőszigetelt áthidalás kerül, szükség szerint további hőszigeteléssel kiegészítve a belső térbe pedig hőszigetelés nélkülieket építünk be.

Speciális esetben ha a külső falba épített nyílászáró redőnytokos, úgy maga a redőnytok lesz az áthidaló, így külön nem kell áthidalást létesíteni. Régi épületeknél lehet találkozni boltozatos nyílásáthidalással, ezt a megoldást manapság igen ritkán alkalmazzák.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.