Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Átalakítás

A családi házunk átalakítása egy idő eltelte után, ahogy változnak az igények szükségessé válhat. A legnagyobb munka az az, ha hozzá kell valamit építeni, de elég sűrűn előfordul belső átalakítás is. Leginkább akkor következik ez be, ha a bent élők életminőségében valami változás következik be. Pl.: születik még egy gyerek, valaki mozgáskorlátozott lesz, esetleg az anyós beköltözik a házba. Ez esetben mi költözzünk ki nyugodtan és nem kell átalakítani sem és a nyugalmunk is megmarad.

A leggondosabb tervezés esetén is előfordulhatnak átalakítást igénylő helyzetek, mivel nem mindenki tud több generációs, akadálymentesített házat építeni, három gyerekszobával. Az átalakításoknál a legfontosabb kérdés, hogy ahhoz kell-e építési engedély vagy sem. Amennyiben az átalakítás tartószerkezetet érint, akár csak 1 szarufát is cserélünk, akkor kell hozzá építési engedély. Ugyan minden esetben az átalakítást meg kell terveztetni arra jogosultsággal rendelkező építésszel, de az engedélyezés még kicsit drágábbá és időrablóvá teszi. A szerzői jogokat figyelembe kell venni, az eredeti terv készítőjét kell megbízni az átalakítás tervezésével vagy pedig be kell szerezni a hozzájáruló nyilatkozatát ha más tervezi.

Praktikus megoldás az, hogy ha már belefogunk egy átalakításba akkor elgondolkozunk azon, hogy a következő pár évben milyen karbantartási/felújítási munkák várhatók és egy füst alatt azokat is elintézzük. Igazából nem jó érzés folyton egy építési területen élni. Egy új ház építésétől egy nagyobb átalakítási munka annyiban különbözik, hogy esetleg benne lakunk az épületben. Ilyenkor fontos a kivitelezési sorrend megszervezése, és a határidők betartása, mivel kínos, ha két hetet várni kell egy mesterre és addig áll minden. Amúgy ugyanúgy szükséges hozzá engedélyes terv amennyiben ezt a jogszabály előírja, kiviteli terv és műszaki ellenőr a saját biztonságunk érdekében, felelős műszaki vezető és egy olyan kivitelező, aki lehetőleg A-tól Z-ig mindent leszervez és utána sem számolja fel a cégét azonnal.  Amennyiben nem szükséges építési engedély az átalakításhoz, akár azonnal hozzá is foghatunk a megfelelő munkabiztonsági előírásokat betartva.

Átalakítás történhet még akkor is, ha használt házat veszünk, ez esetben lehetséges, hogy nem állnak rendelkezésre kiviteli és megvalósulási tervek. Ez nagyobb munka vár ránk, mert a meglevő nem ismert szerkezeteket fel kell tárni a későbbi meglepetések elkerülése végett. Egy gondos tervező azonban ezt elvégzi és nem a kivitelezés során kell agyalni, hogy mit is kéne tenni.

Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.

 • Növekedés az építőiparban

  A tavaszi hónapok építőipari statisztikai adatai bíztató számokat mutatnak. A növekedés már márciusban egy tized híján 10 % -kal haladta meg a tavalyi adatot, ezzel  2005 óta a legmagasabb eredményt produkálva.

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.