Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Asztalos

Az asztalos a faművességnek egy specializálódott ágát műveli, mely néhány évszázaddal ezelőtt még az ács szakmához tartozott.

Napjainkban az asztalos olyan fával foglalkozó szakembert jelent, aki a finom megmunkálást igénylő faszerkezeteket gyártja, beépíti vagy javítja. Idetartozó szerkezetek a lépcsők, lépcsőburkolatok, beépített szekrények, konyhaszekrények, korlátok, lambériák, kertibútorok (padok, paravánok stb.), fából készült térelválasztók. Régebben a nyílászárók elkészítése is az asztalos feladata volt, mára azonban ezt az erre szakosodott üzemek végzik. A bútorok elkészítése is az asztalos feladata, ám mára ez a terület már teljesen elkülönült azoktól a szakemberekétől, akik az épület finom faszerkezeteit készítik.

Az asztalos által használt anyagok

A fa megmunkálása gyalulással, fúrással, faragással, véséssel történik. A fa megmunkálása után az asztalos a következő anyagokat használja fel a szerkezetek összeállításához és utókezeléséhez: enyvek, csirizek, ragasztók, javító- és töltőanyagok, csiszolóanyagok, pácok, festékek, színezékek, olajok, gyanták, viaszok és lakkok.

Az asztalos elsődleges feladata, bármilyen szerkezetről is legyen szó, a faanyag megfelelő módon történő alakítása. Ez három módon történhet, hajlítással, sajtolással és forgácsolással. A legközismertebb a forgácsolás, amihez fűrész, gyalu, reszelő és csiszolópapír használható, valamint ezek változatai. Forgácsolással minden faanyag megmunkálható, a végeredmény a megfelelő szerszám és a megfelelő forgácsoló technika függvénye.

A fafelületek megfelelő utókezelése határozza meg az adott szerkezet élettartamát. Ez a megfelelő anyag kiválasztásán, valamint a megfelelő technikán múlik, ezek kiválasztása és végrehajtása az asztalos feladata.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Belső lépcső

  Információ a lépcsők építéséről

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Korlátok belül és kívül

  Információ a házban előforduló korlátokról

 • Külső lépcső, kültéri lépcső

  Részletes információ a külső lépcsőről, kültéri lépcsőről.

 • Szerelt lépcsők

  Információ a szerelt lépcsőkről

Ajánlott hírek
 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.