Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Áramtermelés, sollar cellák

A solar cellák olyan berendezések, amelyek a nap elektromágneses sugárzását alakítják át elektromos energiává. Egy cella teljesítményét meghatározza a cella anyaga, a fény hullámhossza és intenzitása. Magyarország kedvező helyzetben van a napenergia ilyen módon történő hasznosítása esetén, mivel a napsütéses órák száma magasabb, mint az európai átlag.

A solar cella rendszerekkel egy komplett családi ház áramtermelését megoldani és ezáltal függetlenedni a villamos hálózatról megoldható ma már, de még nagyon drága. Legalábbis a kezdeti befektetés sokba kerül, de jó esetben megtérülő, hasznot hozó beruházásról beszélünk. Egy ilyen korszerű, hálózatra is tápláló rendszer megtérülési ideje valahol 13-15 év körül lesz. Feltéve, ha addig jól működik, mert ha megsérül, cserélni kell akkor máris a soha meg nem térülő kategóriába kerül, mivel az élettartama meg 30 évre tehető.

A cellák ára úgy nő, ahogy képesek nagyobb feszültséget és teljesítményt leadni. Egy háztartási géphez működtetéséhez pedig nagy teljesítmény leadás szükséges, főleg ha egyszerre több is működik. A házunknál, ha nem akarunk több milliós beruházást megvalósítani áramtermelés céljára, mégis érdemes solar cellákat telepíteni. Csak kicsiket, mivel vannak speciális feladatot igénylő berendezések, amiknek az áram ellátására tökéletesen alkalmas egy solar cella. A cella által termelt energiát vagy azonnal felhasználjuk vagy akkumulátorban tároljuk. Nyilván ez a célszerű megoldás, olyan módon, hogy a solar cella által táplált berendezés teljesítménye a cella kapacitásának 35-40%-a legyen. A többivel az akksit tölti és így garantálható a folyamatos működés.

Javasolt a már korábban tárgyalt vagyonvédelmi berendezéseket solar cellával megtámogatott akkumulátorról működtetni, így eléggé támadhatatlanok lesznek. És solar cellával működnek végül is a barkács áruházakban kapható kerti lámpák is. Amennyiben mégis egy nagy teljesítményű rendszert építünk ki akár 1,5-2 millió forintos költséggel is, jó, ha tudjuk, hogy a megtermelt elektromos áramot el is adhatjuk a szolgáltatónak. Ilyenkor két irányban működő villanyórát kell felszerelni és a többlet teljesítmény árát levonják az általunk felhasznált villamos energia díjából. Ezt a megoldást engedélyeztetni kell a helyi áramszolgáltatóval.

Hogy mekkora teljesítményű rendszer kell nekünk azt szakember tudja megmondani, de egy hozzávetőleges becslést mi is adunk. Ha a havi villanyszámla összege 10 ezer forint alatt van, akkor egy komplett rendszer 1,5 millió forint körül van. 10-20 ezer forintos számla esetében 2,5 millió forint. A solar cellák helyigényét úgy tudjuk kb. kiszámolni, hogy 1 kW teljesítmény leadásához 8-9 m2 felületű cellára van szükség. Telepíteni a déli tájolású tetőre javasolt és vannak úgynevezett „napkövető” rendszerek is, amelyek mindig a legnagyobb teljesítményt adják le.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Természetben előforduló, heterogén ásványi anyag képződmény.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Légtechnikai szerelő

  Épületek mesterséges légelszívó és levegőztető szűrő, kezelő, stb. berendezéseit, azok csövezéseit, gépeit és elszívó beömlő nyílásait szerelik.

 • Villanyszerelő

  Épületek villamossági hálózatának kivitelezését végző szakember.

Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.