Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Alumínium

Az alumínium ezüstfehér színű könnyűfém, melynek felszínén levegő hatására oxidréteg képződik. Ez óvja meg az anyagot a további oxidációtól. Rengeteg pozitív tulajdonsága miatt gyakorta használt alapanyaga az iparnak, kedvező mechanikai sajátságai miatt az építőiparban is gyakori alapanyag.

Az alumínium a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme, ebből adódóan felhasználása gazdaságos, széles körben alkalmazott alapanyag. Vegyi és fizikai tulajdonságait tekintve is óriási előnyökkel rendelkezik, könnyen formálható, felülete esztétikusan alakítható.

Az alumínium felhasználása

Az építőiparban az alumínium leggyakoribb felhasználási területei a fém nyílászárók (ablak és ajtókeretek), esővíz elvezető rendszerek, továbbá homlokzat és tetőborítások. Az alumínium kiválóan felhasználható ezekre a célokra, mivel ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem korrodálódik, nem színeződik el, tehát sem szerkezeti, sem esztétikai változások nem lépnek fel hideg vagy nedvesség hatására. Mivel az alumínium felülete dekorációs szempontok szerint is könnyen formálható, ezért egyre gyakrabban használják falburkolatokhoz, kilincsekhez, különböző látható rögzítő szerkezethez és egyéb homlokzati borításokhoz.

Az alumínium tulajdonságai

Alapvető tulajdonságai miatt szilárd és tartós, továbbá könnyen feldolgozható. Ezek összessége teszi lehetővé, hogy egyre gyakoribb ez az anyag az építkezéstechnológiában.

Az alumínium további előnyös tulajdonságai, hogy erős és könnyű anyag, jól vezeti a hőt és az elektromosságot, erősen kopásálló és alkalmas különböző ötvözetek készítésére.

Az alumínium borítások, ereszcsatornák, egyéb vízelvezető rendszerek elkészítését a bádogos szakemberek végzik.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.