Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Állattartás

Az állattartás a leggyakoribb konfliktusforrás egy családi házas övezetben. Mivel a stresszt okozni sokkal jobb, mint viselni ezért lehetőleg legyen egyel több macskánk és/vagy kutyánk mint a szomszédnak.

Ennek a versenynek a helyi állattartó rendelet vethet véget, mivel településenként/település részenként szabályozva lehet a kedvtelésből tartható állatok fajtája és száma. Eddig ki voltak tiltva általában a mezőgazdasági haszonállatok a városok lakóövezeteiből, de a most hatályba lépett törvény ezt felülírja. A haszonállatok tartását eddig korlátozó helyi jogszabályokat ki lehet dobni a kukába, ezen túl mindenki jóformán annyi szárnyast, disznót, lovat, marhát tarthat a telkén amennyi neki kellemes. Esetleg a panelben.

Ennek a versenyek az állategészségügyi szabályok szabnak korlátot, mivel ezeket továbbra is be kell tartani. Ez a szabályozás igen érdekes helyzetet teremthet, mivel régebben igen gyakori volt a lakóövezetben tartott sertés, ezek újra visszatérhetnek a jogszabály szerint. Bár úgy fogalmaz, hogy az emberek egészségét nem veszélyeztetheti ez a fajta állattartás, de a nyáron megjelenő 1 millió légy egészségkárosító hatását igen nehézkes lesz bizonyítani egy panasz eljárás keretében. A legjobb lenne, ha mindenki tudná értelmezni a felelős állattartás fogalmát. Ez vonatkozik mind a kedvtelésből tartott állatokra és mind a haszonállatokra. Lakótelepi lakásban nem tartunk kutyát és haszonállatot sem tartunk olyan helyen, ami a lakókörnyezetet zavarja. Ez a fajta állattartás kiterjed mind az állat jólétére és a környezet jólétére egyaránt. És nem abból kell kiindulni, hogy mi esetleg jól érezzük magunkat a szarszagban és a legyek közt, hanem abból, hogy másnak ez esetleg nem tetszik.

Az olyan szomszéd ellen, aki a telkén állatot tart és ez zavar minket gyakorlatilag semmit nem tehetünk törvényes eszközökkel. Marad a szép szó és az ima vagy a költözés. A település jegyzője birtokvédelmi hatáskörben eljárhat, amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy az állattartás zavar minket a mindennapi életben, azonban ez lassú és bizonytalan folyamat. Ilyen ügyekben leginkább tehetetlen a jegyző, ami a végrehajtási részét illeti a témának.

Fordulhatunk még az állategészségügyhöz is, de ha a megfelelő módon tartja az állatokat a szomszédunk, ők nem csinálnak semmit. A kedvtelésből tartott állataink esetében nagy eséllyel biztosítjuk nekik a megfelelő életkörülményeket, de pl. egy kutya kennel kialakításánál legyünk figyelemmel arra, hogy 10-15 illetve 20 m2 alapterületű hely kell egy kutyának testmérettől függően.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.