Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Aljzatok

Az aljzatok a burkolat fogadására alkalmas szerkezeti elemek/rétegek, feladata, hogy a rá kerülő burkolatnak megfelelő alapfelületet biztosítson és a burkolatra ható terheket felvegye és továbbítsa.

Az aljaztok anyaga

Főbb anyagai a beton, könnyűbeton, esztrich (recept alapján kevert anyag), cement aljzat, száraz aljzat (nedvességet nem tartalmaz). Az aljzatok alá a hőszigetelés védelme érdekében (ahol van persze), mindig technológiai fóliát kell elhelyezni. Az aljzatok egyik változata az úsztatott aljzat, ahol hő vagy hangszigetelő réteget is beépítenek.

A padló aljzatok a járható réteg a helyiségben. Összetett szerkezetnek is nevezhetjük, hiszen a padlóburkolatból, a ragasztó/ágyazó rétegből és az aljzatból áll. Az aljzat tehát egyfajta alépítmény a padlóburkolat alatt. A tökéletesen sík padló elkészítésének első lépése a megfelelő aljzat megfelelő előkészítése. Balesetvédelmi és esztétikai szempontból is szerencsés az, ha a különböző padlóburkolatok egy szintben vannak, nincsenek küszöbök és burkolatváltó profilok.

Az aljazatok száradása

Csak akkor szabad az elkészült aljzatbetonra tovább építkezni, amikor az már kiszáradt, sima és repedésmentes ezért itt is kiemelten fontos, hogy a technológiai száradási/szilárdulási időt kivárjuk. Az elkészült aljzat nedvességtartalmát, anyagszilárdságát, vastagságát ellenőrizni kell. A megfelelő száradáshoz akár egy hónap is kellhet, de vannak nedvességmegkötő rendszerek már, amik ezt az időt jelentősen lerövidítik. Az aljzatbetont gondosan át kell vizsgálni, hogy meggyőződjünk róla, hogy teljesen sima, nincsenek rajta apró gödrök, felületi egyenetlenségek/sérülések. A kisebb felületi hibák eltüntetésére javasolt betoncsiszoló gép használata, illetve a gödrök feltöltésére valamilyen cement alapú, gyorsan kötő anyag használata.

PVC vagy linóleum burkolatoknál mindenképpen aljzatkiegyenlítőt kell használni. Az aljzatkiegyenlítő anyag kiválasztása a szakember feladata, mert nem mindegy, hogy milyen burkolat alá milyen aljzatkiegyenlítőt használunk, illetve az sem, hogy kültéri vagy beltéri burkolatról van-e szó. Az aljzatok készítése után a burkolás és a festés következik a technológiai sorban.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.